Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kotihoidon tuki vähentää tuntuvasti äitien työhön osallistumista

Suomessa erityisesti pienituloisilla työhön osallistumisaste on vähäinen ja työhön osallistumisen kannustimet heikkoja, joten päivähoitomaksujen alentaminen pienituloisten ryhmälle voi olla perusteltua.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Lasten kotihoidon tuki herättää voimakkaita tunteita, jotka liittyvät perheiden valinnanvapauteen ja ”lasten parhaaseen”. Taloustieteen näkökulmasta asiaa voi lähestyä myös vakavasti ja tutkimukseen perustuen, mitä opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) toivoi (HS Mielipide 7.10.).

Tiedetään, että kotihoidon tuki vähentää merkittävästi äitien työhön osallistumista. Sadan euron korotus kotihoidon tukeen vähentää alle kolmivuotiaiden lasten äitien työhön osallistumista kolme prosenttiyksikköä (Kosonen 2014). Jos siis kotihoidon tuki vähenisi sata euroa, äitien työhönosallistumisaste nousisi esimerkiksi 30 prosentista 33 prosenttiin, mikä on moneen muuhun veroon tai tukeen verrattuna suuri vaikutus.

Saadaanko sama vaikutus – työllisyysaste ylös – alentamalla päivähoitomaksuja? Muissa Pohjoismaissa tehty tutkimus ei tue tätä. Toisaalta niissä työllisyyden nostaminen on vaikeaa, koska se on jo varsin korkea, niin kuin se on Suomessakin yli kotihoidontuki-ikäisten lasten vanhemmilla keskimäärin.

Suomessa erityisesti pienituloisilla työhön osallistumisaste on vähäinen ja työhön osallistumisen kannustimet heikkoja (Matikka, Harju ja Kosonen 2016), joten päivähoitomaksujen alentaminen pienituloisten ryhmälle voi olla perusteltua.

Julkisen talouden kestävyyden lisäksi kotihoidon tuessa tutkijoita kiinnostaa sen vaikutus naisten uriin ja lasten kehitykseen. Grahn-Laasonen viittasi tutkimuksiin, joiden mukaan varhaiskasvatukseen osallistuneet lapset menestyvät koulussa kotihoidossa olleita paremmin. Aivan näin yksiselitteinen tilanne ei ole: aiemmat tutkimustulokset ovat osittain ristiriitaisia keskenään. Lisäksi ne vertaavat omenoita ja päärynöitä – ja täysin erilaisessa tukijärjestelmässä kuin Suomen.

Siksi tarvitaan uudenlaista tutkimusta, jossa verrataan omenoita keskenään: samanlaisten naisten työuria ja heidän lastensa kehitystä. Lisäksi on selvitettävä Suomen lastenhoidon tukien ja muotojen vaikutusta näihin.

Suomen järjestelmä kotihoidon tuen kuntalisineen mahdollistaa tämän. Rekisteriaineistojen, kuten äitien työhistoria- ja ansioverotietojen sekä lasten neuvolan ikäkausitarkastusten pohjalta voidaan selvittää kahta asiaa: jääkö pitkän ajan kotihoitajina toimineiden naisten ura jälkeen koko ajan työssä käyneiden naisten urakehityksestä, ja onko heidän lastensa kognitiivisten ja muiden taitojen kehityksessä eroja.

Näihin kahteen kysymykseen saadaan vastaus meneillään olevassa Strategisen tutkimuksen neuvoston rahoittamassa Taidot Työhön -hankkeessa.

Tuomas Kosonen

valtiotieteiden tohtori

tutkimusjohtaja

Palkansaajien tutkimuslaitos

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat