Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Byrokratiaan käytetään liikaa aikaa julkisessa hallinnossa – ja asiakas odottaa

Julkisen hallinnon pitäisi olla melkein pelkästään asiakkaiden palveluksessa, kirjoittaa suurlähettiläs Timo Ranta.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Kauppalehti kiinnitti syyskuussa huomiota siihen, että viennin ja kansainvälistymisen edistämiseen tarkoitettu Team Finland toteutuu lähinnä virkamiesten välisenä yhteistyönä. Helsingin Sanomat kertoi (Kotimaa 5.10.), että yliopisto-opettajat joutuvat nyt tekemään tutkimusta lomilla, koska niin sanottu työaika kuluu hallinnollisten asioiden hoitamiseen.

Kyseiset kirjoitukset ovat osuneet arkaan kohtaan. Suomen julkisen sektorin osuus bruttokansantuotteesta on OECD-maiden korkein: 58 prosenttia. Suuri osa siitä selittyy kuntasektorillamme. Kukaan ei varmaan halua luopua sairaanhoitajista tai koulun opettajista. Osa selittyy kuitenkin sillä, että byrokratia ruokkii itse itseään.

Erityisesti valtionhallinnossa – jonka tunnen parhaiten – on päädytty siihen, että kaikkea on seurattava. Pieninkin yksikkö tekee millimetrin tarkan budjetin, ja jokainen työntekijä raportoi käytetyistä työtunneista. Minne? Toiselle virkamiehelle.

Julkisen hallinnon pitäisi olla melkein pelkästään asiakkaiden palveluksessa. Asiakkaita ovat Suomen kansalaiset riippumatta siitä, missä he oleskelevat, suomalaiset yritykset ja lainsäädännön edellyttämällä tavalla myös muiden maiden kansalaiset.

Sisäiseen hallintoon pitäisi käyttää mahdollisimman vähän aikaa. Nyt siihen menee liikaa aikaa, ja asiakkaat joutuvat joskus odottamaan vastausta liian pitkään.

Digiloikkaa ei pitäisi aloittaa kouluista vaan julkisesta hallinnosta. Jos edes Suomen verotusta ei ole saatu digitalisoitua, miten ihmeessä voin selittää lapsilleni, että kaikki vastedes digitalisoidaan?

Timo Ranta

suurlähettiläs

Bryssel, Belgia

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat