Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Historiankirjoista puuttuu lasten näkökulma

Historialliset tapahtumat vaikuttavat niin aikuisten kuin lastenkin elämään. Miksi lapset jätetään historiankirjoissa huomiotta?

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Koulun historiankirjoissa tuodaan harvoin esiin lasten ajatuksia tai näkökulmaa. Kirjat eivät kerro, miten lapset ovat kokeneet maailmanhistorian suuret tapahtumat, kuten esimerkiksi Ranskan vallankumouksen. Sen sijaan kirjat kertovat Napoleonista ja monista muista suurmiehistä. Lasten ajatuksia ei mainita sanallakaan.

Minua kiinnostaisi tietää lasten ajatuksista ja elämästä esimerkiksi ensimmäisen ja toisen maailmansodan aikana. Koulun historiankirjoista puuttuu juuri lapsia kiinnostava ja puhutteleva näkökulma: miten historian tapahtumat vaikuttivat lapsiin ja heidän ajatusmaailmaansa tai mitä he mahdollisesti ajattelivat asioista.

Ajatellaanko yleisesti, että lasten ajatukset ja kokemukset ovat niin mitättömiä, ettei heillä voi olla minkäänlaista tärkeää mielipidettä historiallisista tapahtumista?

Asiahan ei todellakaan ole näin. Anne Frankin päiväkirja on erittäin hyvä todiste siitä, että lasten ajatusmaailma on suurempi ja laajempi kuin aikuiset ymmärtävätkään.

Historialliset tapahtumat vaikuttavat lasten elämään samoin kuin aikuisten. Miksi lapset jätetään huomiotta?

Uskoisin, että varsinkin yläasteikäisiä kiinnostaisi tietää, mitä kuluneilla vuosisadoilla eläneiden lasten ja nuorten päässä liikkui eri aikakausina. Kävivätkö he samanlaisia ajatuksia ja tunteita läpi kuin nykymaailman nuoret? Oliko heillä samanlaisia murrosikään ja ihastumiseen liittyviä ongelmia kuin nykyään, ja miten he selvisivät niistä historian myllerryksessä?

Oppikirjat käsittelevät harvoin myös lasten koulunkäyntiä. Haluaisin tietää asioista lasten näkökulmasta hieman enemmän.

Nuoren elämä koskettaa minua läheisesti ja se toisi oppikirjoihin kiinnostavuutta ja kosketuspintaa omaan elämääni. Olisi mielenkiintoista tietää, olemmeko aina tunteneet ja kokeneet samalla tavalla aikakaudesta huolimatta, ja jos olemme, niin millä tavalla.

Historia on kiinnostavaa. Historian opiskelu saattaisi alkaa kiinnostaa nuoria enemmän, jos historiankirjoissa kerrottaisiin lasten elämästä.

Siten historian opiskeluun saisi uuden kiinnostavan ja nuoria inspiroivan näkökulman.

Myös uusien asioiden opiskelu helpottuisi, jos olisi jotain, mihin voisi kokea samaistuvansa. Uudet asiat jäisivät näin helpommin mieleen. Sen takia olisi tärkeää, että myös lasten ajatuksista ja näkökulmista kerrottaisiin enemmän.

Sofia Hanttu

kahdeksasluokkalainen

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat