Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kotihoito ei vaaranna lapsen kehitystä – Pisa-tuloksetkin ovat olleet hyviä

Keskeistä lapsen sosioemotionaalisen kehityksen kannalta ovat muun muassa pitkäaikaiset, tunneilmaisultaan lämpimät ja turvalliset ihmissuhteet.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasosen (kok) kirjoituksesta (HS Mielipide 7.10.) saattoi saada käsityksen, että lasten kotihoito verrattuna varhaiskasvatukseen osallistumiseen lisää automaattisesti riskiä epäsuotuisaan nuoruusiän kehitykseen. Tämä ei pidä paikkaansa. Nuorten syrjäytymiskehitys on monimutkainen prosessi, johon vaikuttavat muun muassa yksilöllinen selviytymiskykyisyys ja yksilölliset riskitekijät.

Keskeistä lapsen sosioemotionaalisen kehityksen kannalta ovat muun muassa pitkäaikaiset, tunneilmaisultaan lämpimät ja turvalliset ihmissuhteet. Lapsen arkielämässä tunteman stressin tulisi olla lyhytaikaista ja sellaista, ettei se ylitä lapsen sietokyvyn rajoja muuten kuin satunnaisesti. Jos pienen lapsen kotihoito mahdollistaa nämä toivotut olosuhteet, varhaiskasvatusta ei voida pitää välttämättömänä edellytyksenä lapsen suotuisalle kehitykselle.

Varhaiskasvatuksen järjestämisessäkin tulee huomioida lapsen suotuisaan kehitykseen liittyvät tekijät. Lapsen kokemaan stressiin voidaan vaikuttaa muun muassa varmistamalla henkilökunnan pysyvyys ja pienentämällä ryhmäkokoja. Hallituksen aiempi päätös kasvattaa päiväkotien ryhmäkokoja ei tue laadukkaan varhaiskasvatuksen toteutumista lapsen tarpeiden näkökulmasta.

Vaikka suomalaisista kaksivuotiaista lapsista varhaiskasvatukseen osallistuu merkittävästi harvempi kuin vastaavan ikäisistä lapsista muissa Pohjoismaissa, Suomen sijoitus Pisa-tutkimuksessa on ollut viimeksi julkaistujen tulosten mukaan kuudes, kun muut Pohjoismaat ovat sijoittuneet välille 22–37.

Pelkästään se, että suomalaislapset osallistuisivat vuoden verran esikouluun, riittäisi vahvistamaan Pisa-tuloksissa menestymistä ministeri Grahn-Laasosen esiin nostaman OECD:n havainnon mukaan.

Havainnot eivät siis tue väitettä, jonka mukaan kotihoidon nykyinen tilanne Suomessa vaarantaa oppimistuloksia.

Lapsiperheitä koskevissa poliittisissa päätöksissä tulee huomioida laaja-alaisesti lasten ja nuorten kehitystä koskeva tutkimustieto eri tieteenaloilta. Suomessa on tuotettu lasten- ja nuorisopsykiatrian oppialoilla laadukasta tutkimustietoa myös selviytymiskykyisyyteen sekä riskitekijöihin vaikuttavista tekijöistä. Tätä tietoa on mahdollista hyödyntää poliittisten päätöksien tukena.

Jos osaaville kasvatusalan ammattilaisille luodaan edellytykset tuottaa laadukasta, lapsen kehitystä laaja-alaisesti tukevaa varhaiskasvatusta, voidaan saavuttaa myönteisiä tuloksia varsinkin riskiryhmissä olevien lasten suotuisan kehityksen suhteen.

Vanhemmille ei tule kuitenkaan luoda sellaista virheellistä mielikuvaa, että vanhempien lapselle antama hoiva ja huolenpito olisivat lapsen tulevaisuuden kannalta pääsääntöisesti huonompi vaihtoehto kuin varhaiskasvatukseen osallistuminen.

Miia Kaartinen

lasten- ja nuorisopsykiatrian erikoislääkäri

tohtorikoulutettava

Tampere

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat