Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Varhaiskasvatusta saa myös kotona

Varsinkin pääkaupunkiseudulla on paljon maksuttomia varhaiskasvatuspalveluja, joista voi joka päivä valita mieleisensä.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Ministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) aloitti (HS Mielipide 7.10.) keskustelun tarpeesta lisätä pienten lasten osallistumista varhaiskasvatukseen. Salla Makkonen otti aiheellisesti esiin (HS Mielipide 9.10.) lapsen sosiaalisten suhteiden ja tunnetaitojen kehittymisen. Psykologisen kehittymisen ja muun muassa stressinhallinnan ja turvallisen kiintymyssuhteen rakentumisen kannalta alle kolmevuotiaalle ei voi suositella päiväkotia kotihoidon sijasta.

Keskustelussa unohdetaan jälleen, mitä varhaiskasvatuksella tarkoitetaan. Esimerkiksi tutkimuksessa, johon Grahn-Laasosen viittasi, verrattiin päiväkodissa ja kotihoidossa olleita lapsia. Varhaiskasvatus ei kuitenkaan tarkoita päivähoitoa: ammattimaista varhaiskasvatusta annetaan päiväkotien lisäksi muun muassa avoimissa päiväkodeissa, asukaspuistoissa, päiväkerhoissa ja harrastuksissa. Lisäksi myös vanhemmat pystyvät antamaan lapsilleen varhaiskasvatusta.

Minulla on kotihoidossa 1- ja 3-vuotiaat lapset. He ovat pienestä pitäen harrastaneet muskaria ja ohjattuja jumppia. Osallistumme päivittäin ohjattuihin musiikki-, liikunta-, satu- ja leikkihetkiin, askarteluihin, teatteriesityksiin ja muihin sellaisiin. Käymme omatoimisesti metsäretkillä, lastentapahtumissa, leikkipuistoissa ja kirjastossa. Vanhempi lapseni aloitti nyt syksyllä päiväkerhon, jossa ollaan kahdesti viikossa kolme tuntia kerrallaan.

Lapset osallistuvat omien kykyjensä mukaan ruoanvalmistukseen ja kodinhoitoon. Ehdimme käydä ruokaostoksilla kiireettömästi. Päiviin kuuluu myös runsaasti vapaata leikkiä yksin, sisarusten kesken ja yhdessä muiden lasten kanssa.

Kotiäitinä ehdin hyvin havaita lasteni senhetkiset kiinnostuksen kohteet ja keskittyä niihin. Esimerkiksi esikoiseni kiinnostui kaksivuotiaana kirjaimista ja numeroista, jolloin opettelimme niitä niin kauan kuin lapsen kiinnostusta riitti.

En usko, että muiden kotihoidossa olevien lasten päivät keskimäärin eroavat paljonkaan omistamme. Varsinkin pääkaupunkiseudulla on paljon maksuttomia varhaiskasvatuspalveluja, joista voi joka päivä valita mieleisensä. En myöskään usko, että lasteni kehityksen ja turvallisen kiintymyssuhteen muodostumisen kannalta heille olisi parempi viettää päivänsä päiväkodissa.

Anna Holopainen

kotiäiti, Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat