Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valmentajan työ kärsii arvostuksen puutteesta

Valmentaminen – sen paremmin kuin urheilijankaan työ ammattina – ei ole Suomessa valitettavasti vielä laajamittaisesti tunnustettua tai yhteis­kuntakelpoista.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Kansanedustaja Pauli Kiuru (kok) ilmaisi Helsingin Sanomien mielipidesivulla (8.10.) huolensa siitä, että valmentajat ovat jääneet mopen osaan huippu-urheilun muutoksessa.

Jaan Kiurun huolen. Suomessa valmentajat eivät keskimäärin todellakaan voi osallistua riittävän paljon ja usein urheilijoiden kilpailumatkoille. Jopa päivittäisessä harjoittelussa mukana oleminen voi olla vaikeaa valmentajan siviilityön vuoksi.

Kiurun ratkaisuna ovat jonkinlaiset valmennustiimit ja rahoituksen kohdentaminen uudelleen.

Valmentajana oleminen ei ole kuitenkaan yksiselitteistä etenkään niille, jotka tekevät sitä sivutyönään ja vapaaehtoisesti. Vaikka rahaa olisi kuinka paljon hyvänsä, päivätyöstä ei voi hypätä pois noin vain. Valmentaminen päätyönä ei taas helposti lyö leiville etenkään yksilöurheilussa.

Joukkuelajeissa systeemi on usein tulos tai ulos. Valmentajan elämä on siis melkoista nuorallatanssia.

Valmentaminen – sen paremmin kuin urheilijankaan työ ammattina – ei ole Suomessa valitettavasti vielä laajamittaisesti tunnustettua tai yhteiskuntakelpoista. Ydinkysymys mielestäni onkin, miten saada nostettua näiden molempien ammattien arvostusta ja miten saattaa niihin liittyvät työlainsäädännölliset asiat kuntoon.

Esittäisinkin kansanedustaja Kiurulle yhden toiveen: voisitteko ensinnäkin käynnistää kollegoidenne kanssa siellä eduskunnassa urheilupoliittisen keskustelun, jossa aiheena on valmentajien ja urheilijoiden työ- ja sosiaaliturvaan liittyvät asiat?

Toisen vaiheen lopputuloksena toivon esitystä lukuisista konkreettisista toimenpiteistä, joita kukin tahoillanne viette innostuneesti eteenpäin.

Voisiko huippu-urheilun muutos olla jo asia, jota viedään yhdessä eteenpäin siirtämättä vastuuta aina jollekulle muulle?

Kati Lehtonen

tutkija, Kangasala

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat