Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Itämeren turskakannat ovat vaarassa

Läntistä turskakantaa on ylikalastettu jo vuosia, ja nyt kannan kalastuskuolevuus ylittää tuntuvasti kestävän tason.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Euroopan kalastusministerit päättävät ensi vuoden kalastuskiintiöistä tänään maanantaina.

Itämerellä katseet kohdistuvat heikkoihin tuskakantoihin ja erityisesti eteläisen Itämeren niin sanottuun läntiseen turskakantaan, joka on romahtanut pitkään jatkuneen ylikalastuksen vuoksi. Kansainvälinen merentutkimusneuvosto ICES ja Euroopan komissio neuvovat leikkaamaan läntisen turskan kalastuskiintiötä noin 90 prosenttia.

Läntistä turskakantaa on ylikalastettu jo vuosia, ja nyt kannan kalastuskuolevuus ylittää tuntuvasti kestävän tason. Kannan uusiutuminen on heikointa koko seurantahistorian aikana.

Kalastusteollisuuden edustajat ovat kuitenkin vaatineet Itämeren neuvoa-antavassa komiteassa (Baltic Sea Advisory Council) korkeintaan 20 prosentin leikkausta vuoden 2016 kiintiöön. Jäsenvaltioista erityisesti Tanska on ollut samoilla linjoilla eli jyrkästi kalastuskiintiön tuntuvaa leikkausta vastaan.

Mikäli kalastusteollisuus ja Tanska saavat tahtonsa läpi, kiintiö ylittäisi tieteellisen suosituksen yli kymmenkertaisesti. Jos kala loppuu, jäljelle ei jää mitään pyydettävää.

EU:n yhteisen kalastuspolitiikan tavoitteena on ylikalastuksen lopettaminen ja kalakantojen elvyttäminen. Kalastuspolitiikan toimeenpanossa keskiössä ovat monivuotiset hoitosuunnitelmat. Itämeren turska-, silakka ja kilohailikantoja koskeva suunnitelma on ensimmäinen EU:n uuden kalastuspolitiikan aikana tehty hoitosuunnitelma. Se vahvistettiin heinäkuussa 2016.

Kalastusteollisuuden ja Tanskan esitys läntisen turskan ylikalastuksen jatkamisesta on täysin yhdessä sovittujen sääntöjen vastainen ja ristiriidassa kaikkien yhteisen kalastuspolitiikan periaatteiden kanssa.

Suomelta, Ruotsilta ja muilta Itämeren rantavaltioilta vaaditaan nyt todellista selkärankaa turskakantojen ylikalastuksen lopettamiseksi.

Matti Ovaska

suojeluasiantuntija

WWF Suomi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat