Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Terrafamen toiminta rasittaa yhä vesiä

Ei ole mitään takeita siitä, että Terrafamen toiminta olisi ensi vuonnakaan taloudellisesti kannattavaa.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Matti Hietanen ja Janne Känkänen, jotka molemmat työskentelevät Terrafamelle, kirjoittivat (HS Vieraskynä 30.9.) kaivoksen toiminnasta. Jutussa väitettiin toiminnan parantuneen mutta ei kerrottu, miten suuri tai pieni tämän parannus on ollut.

Terrafamen toiminta on mahdollista vain veronmaksajien rahoituksella, koska kaivoksen menot ovat suuremmat kuin tulot. Toiminta on siis taloudellisesti tappiollista. Vaikka nikkeliä saataisiin ensi vuonna enemmän kuin aikaisempina vuosina, ei ole mitään takeita siitä, että Terrafamen toiminta olisi ensi vuonnakaan taloudellisesti kannattavaa. Ei ole myöskään mitään takeita siitä, milloin toiminta olisi niin kannattavaa, että se maksaisi takaisin siihen laitetut verovarat.

Terrafame on onnistunut pienentämään kaivosalueelle varastoidun veden määrää kuluvan vuoden aikana. Tähän on päästy jatkamalla ympäristöluvan vastaisia juoksutuksia säännöllisesti.

Pohjois-Suomen aluehallintoviraston verkkosivujen mukaan jäteveden keskusyksikön käyttöönoton ei suunnitella muuttavan vesistöön laskettavan jäteveden määrää tai laatua. Terrafamen jätevesiratkaisu rasittaa siis edelleen vesistöjä. Juuri nyt saamme jännittää Nuasjärven purkuputken läheisen syvänteen tilaa. Jääköhän syvänteen syksyinen täyskierto vaillinaiseksi vai onnistuuko sen vesien happitäydennys?

Saalistilastojen mukaan kalasaaliit ovat pienentyneet. Terrafamen alapuolisissa vesistöissä useiden ahventen ja haukien lihan elohopeapitoisuudet ovat niin korkeita, ettei kalaa saa myydä ihmisravinnoksi. Vuoksen vesistön Laakajärvestä ammattikalastus on kokonaan loppunut kannattamattomana, vaikka sieltä on aikoinaan myyty ahvenfileitä ulkomaille. Oulujoen vesistön puolella Nuasjärven ammattikalastus on muuttunut kannattamattomaksi.

Luonto ja lähiseudun ihmiset maksavat kovaa hintaa Terrafamen toiminnasta. Takuita siitä, että ylimääräiset päästöt loppuisivat, ei ole pystytty esittämään.

Helvi Heinonen-Tanski

maatalous- ja metsätieteiden tohtori

Kuopio

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat