Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Digitalisaatio ei ole kaikkien ulottuvilla

Kaikkien oletetaan hoitavan esimerkiksi pankki- ja virastoasiat verkossa, vaikka monilla ei ole tähän välineitä.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Yksi hallituksen kärkihankkeista on digitalisaatio. Tämän toteuttamiseen on lähdetty kylmiltään välittämättä siitä, onko kaikilla riittäviä valmiuksia ja välineitä tähän kehitysloikkaan. Hanke on ristiriidassa yhdenvertaisuuden periaatteen kanssa.

Annan muutaman esimerkin nykytilanteesta.

Kaikilla kouluilla ei ole riittäviä laitteita tai verkkoyhteyksiä, jotta koulut voisivat toteuttaa uutta digitalisaatioon pohjautuvaa opintosuunnitelmaa.

Terveyskeskuksissa ja sairaaloissa yleistyvät kosketusnäytölliset ilmoittautumisjärjestelmät, jotka eivät ole esimerkiksi vammaisten ulottuvilla. Kaikkien oletetaan hoitavan esimerkiksi pankki- ja virastoasiat verkossa, vaikka monilla ei ole tähän välineitä, verkkoyhteyksiä eikä edes pankkitunnuksia, joilla voisi asiansa hoitaa.

Tuorein esimerkki koskee näkövammaisia. Vuosikymmenet näkövammaisten kirjasto on huolehtinut näkövammaisten kirjojen saannista eri muodoissa. Kirjaston omistaa valtio.

Suuri osa kirjaston asiakkaista on ikäihmisiä. He käyttävät eniten kirjoja, jotka on tallennettu cd-levyille.

Nyt on tehty päätös, että kaikki kirjat tulee ladata suoraan internetistä. Siirtymäaika on kaksi vuotta. Tosiasia on kuitenkin, ettei kaikilla ole verkkoyhteyttä, älylaitteita eikä valmiuksia oppia laitteiden käyttöä.

Monilla ei myöskään ole varaa hankkia laitteita.

Näyttää siltä, että eriarvoisuuden hyväksyminen onkin normi, joka kaikkien tulee hyväksyä.

Toisessa päässä on cityihminen, joka älypuhelimellaan hoitaa kaikki asiat. Toisessa päässä on ihminen, jonka asiat eivät enää hoidu.

Anneli Iltanen

puheenjohtaja

Helsingin ja Uudenmaan näkövammaiset ry

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat