Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

YTHS testaa seksitaudit matalalla kynnyksellä

Opiskelija voi myös täysin omasta aloitteestaan tilata seksitautitestin verkon kautta kotiin. Virtsanäyte otetaan kotona ja lähetetään laboratorioon analysoitavaksi.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Nimimerkki Testatusti negatiivinen kirjoitti (HS Mielipide 6.10.), että seksitautitesteihin on vaikeaa päästä. Hän viittasi kirjoituksessaan myös Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön palveluun.

YTHS tarjoaa asiakkailleen, yliopisto-opiskelijoille, seksitautien testausta matalalla kynnyksellä. Tartuntaa epäilevä opiskelija voi ensin käydä tilanteen läpi terveydenhoitajan kanssa. Tarvittaessa terveydenhoitaja konsultoi lääkäriä tai ohjaa opiskelijan lääkärin vastaanotolle. Tutkimukset suunnitellaan opiskelijan seksikäyttäytymisen ja mahdollisten oireiden mukaisesti.

Opiskelija voi myös täysin omasta aloitteestaan tilata seksitautitestin verkon kautta kotiin. Virtsanäyte otetaan kotona ja lähetetään laboratorioon analysoitavaksi. Etätestauksessa tutkitaan klamydia ja tippuri.

Tippuri on osoittautunut testeissämme harvinaiseksi. Kuppa on koko väestön tasolla tippuriakin harvinaisempi, mutta tarvittaessa YTHS:n toimipisteessä voidaan tehdä myös kuppatesti. Myös hiv-testiin pääsee YTHS:ssä matalalla kynnyksellä. Ensin on kuitenkin perusteltua keskustella muun muassa testin oikea-aikaisuudesta suhteessa opiskelijan henkilökohtaisiin tartuntariskitilanteisiin.

Etätestauksen ansiosta testaus on lisääntynyt noin 40 prosenttia. Klamydiatesteistä jo lähes joka toinen on etätesti. Kun testauskynnystä on onnistuttu madaltamaan, etenkin miesopiskelijat hakeutuvat testeihin aiempaa paremmin.

Seksitautien testaaminen on parhaimmillaan tilaisuus pysähtyä miettimään omia keinoja pienentää seksiin liittyviä tartuntariskejä. Siksi tarjoamme opiskelijoille mahdollisuuden keskustella seksistä ja sen riskeistä ammattilaisen kanssa. YTHS tuntee ja tavoittaa asiakkaansa. Meille on tärkeää, että opiskelijat voivat nauttia terveellisestä elämästä – ja turvallisesta seksistä.

Mikko Murtonen

johtajaylilääkäri

Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö YTHS

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat