Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tahdonvoima ei aina estä syrjäytymistä

Jos kodin köyhyys on syvää ja pysyvää, lapsen mahdollisuudet välttää syrjäytyminen voivat olla heikot.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Mielipidesivulla on keskusteltu nuorten syrjäytymisestä (HS 4.10, 7.10. ja 8.10.). Olen samaa mieltä siitä, että kaikki syrjäytyneet nuoret eivät tule köyhistä kodeista, eivätkä kaikkien köyhien kotien nuoret syrjäydy. On kuitenkin ajattelematonta korostaa ihmisen omaa tahdonvoimaa ja yritteliäisyyttä köyhyyden voittamisessa.

Jos kodin köyhyys on syvää ja pysyvää – ja jos siihen yhdistyy alkoholin tai muiden päihteiden käyttöä tai mielenterveysongelmia –, lapsen mahdollisuudet välttää syrjäytyminen voivat olla heikot. Miten selviytyä koulusta, jos kotona ei ole tilaa ja rauhaa läksyjen tekoon eikä ketään, joka voisi niissä auttaa? Miten päästä edes halpoihin liikuntaharrastuksiin, jos perheen ruokavarastoja täydennetään rahanpuutteesta leipäjonoissa? Miten lähteä lenkille tai ulkoilemaan, jos kengät ovat kuluneet puhki eikä talvitakkia ole?

Lapsilla on taipumus piilotella kodin ongelmia. Jos sen onnistuu tekemään hyvin, edes koulun aikuiset eivät aina osaa kiinnittää asiaan huomiota.

Tahdonvoima ja yritteliäisyys eivät välttämättä kaikissa tilanteissa auta – varsinkaan, jos tahdonvoima pitää keskittää olosuhteista selviämiseen.

Pirjo Virtaintorppa

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat