Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Radio voi katastrofitilanteissa olla ainoa toimiva yhteys ulkomaailmaan

Lähes kaikki on nykyään sidottu internetin toimintaan, mikä on tehnyt länsimaisesta maailmasta erittäin haavoittuvaisen, kirjoittaa Lahden Radioharrastajien puheenjohtaja Kari Kallio.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Kaiken kommunikaation ja vuorovaikutuksen siirtyminen internetiin voi olla hyvin vaarallista. Emme taida oikein ymmärtää, mitä olemme tekemässä.

Venäjän Ukrainan sähkönjakelua vastaan tekemä kyberisku on luultavasti paras esimerkki siitä, miten sotia tulevaisuudessa käydään. Isku oli erittäin hyvin ja ammattimaisesti valmisteltu: sähköverkon kannalta keskeiset tietokoneet saastutettiin rivakasti rammoiksi haittaohjelmilla.

Kun yhteiskunnassa pysähtyy sähkönjakelu, pysähtyy kaikki – myös tiedottaminen, puhelinyhteydet ja jopa radiot. Radioita on kuitenkin aina pidetty juuri kriisiaikoina tärkeimpänä tiedonvälittäjänä. Niitä voidaan pitää äänessä myös varavoiman avulla.

Kylmän sodan aikana radioaalloilla oli jopa tungosta. Berliinin muurin murtumisen jälkeen alkoi radioaalloilla valtaisa alasajo. Suuria rajat ylittäviä lyhytaaltoasemia suljettiin ja keskiaaltoasemia lakkautettiin. Euroopan radioaalloilta on poistunut esimerkiksi vuosina 1991–2011 noin 20 000 kilowatin edestä KA-lähettimiä.

Kylmän sodan päättymistä ei kuitenkaan voi pitää ainoana syynä radioaaltojen alamäkeen. Tekniikan kehityksen imperatiivi johti lopulta laajaan internetin käyttöön ja tiedonjakelun vallankumoukseen. Lähes kaikki on nykyään sidottu internetin toimintaan, mikä on tehnyt länsimaisesta maailmasta erittäin haavoittuvaisen.

Radio olisi katastrofin sattuessa kuitenkin se yksinkertaisin viestiväline, kun muut yhteydet ovat poikki.

Tätä asiaa pähkäiltiin muun muassa Hollannissa, joka oli sulkenut suuren Zeewolden lyhytaaltoaseman. Maan puolustusministeriö pohti ja punnitsi omaa tiedonvälitystään perusteellisesti ja päätyi lopulta ostamaan tuon valtavan aseman itselleen. Asema tuli nyt siis maan puolustusvoimien käyttöön – armeijan joukkojen väliseen yhteydenpitoon silloin, kun kommunikaatio ja muu viestintä ovat muilla menetelmillä täysin jumissa.

Lyhytaaltoasemalla halutaan varmistaa, ettei tiedonkulkuun pääse missään vaiheessa tulemaan pidempiä katkoksia.

Myös Suomella on Porissa naftaliiniin pantu täysin käyttökuntoinen radioasema. Onko tiedostettu, että radioaalloilla on suuri merkitys tulevaisuuden konflikteissa, sillä ne voivat olla ainoita välineitä, joilla voimme pitää yhteyttä ulkomaailmaan? Osaammeko katsoa jo nyt tulevaisuuteen?

Kari Kallio

puheenjohtaja

Lahden Radioharrastajat

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat