Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Karun kasvatuskulttuurin seuraukset näkyvät seksuaalisessa haluttomuudessa

Kosketuksen puute luo vääristyneen uskomuksen, ettei tarvitsisi kosketusta tai läheisyyttä, kirjoittaa psykoterapeutti ja kliininen seksologi Heidi Valasti.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Seksuaalinen halu, kuten muukin halu, on hyvin pitkälle sidoksissa elämänenergiaan sekä innostukseen ja elämän tutkimisen iloon eli leikkiin. Uskallus haluta ja leikkiä innostuneena rauhassa, hyväksyvässä ilmapiirissä, on monella tyssätty jo lapsuudessa.

Suomalainen kasvatuskulttuuri on usein ollut karua, pelolla ja häpäisyllä ohjattua. Lapsi on voinut oppia, ettei inhimillisiin tarpeisiin saa tyydytystä. Lapsella näitä tarpeita ovat muun muassa turvan saaminen, kun pelottaa tai ujostuttaa, sekä tarve vastavuoroiseen, hyväksyntää ja rakkautta välittävään suhteeseen.

Suomalaisessa kulttuurissa lapsia kosketellaan hellyydellä, ilolla ja leikillä vain vähän. Yhteys omaan kehoon ja sen luovuuden ja nautinnon kapasiteettiin ei siis välttämättä pääse kehittymään. Näiden mekanismien kautta kehittyy useimmiten sanaton mutta vahvasti kehollinen häpeän kokemus.

Tyydyttymättömät tarpeet johtavat tyypillisesti ”vimmaisiin” haluihin tai lamaantumiseen eli haluttomuuteen. Häpeä saa meidät kääntymään pois elämästä, pois toisesta ihmisestä, pois innostuksesta – pois omasta autenttisesta seksuaalisesta halun virrasta.

Kosketuksen puute luo vajetilan läheisyyden tunteen tyydytykselle mutta samalla myös vääristyneen uskomuksen, ettei tarvitsisi kosketusta tai läheisyyttä. Moni aikuinen elää tätä jo lapsuudessa opittua kaavaa: ”En halua.” Loukkaantuneen lapsen uhma on jäänyt päälle, tai suhteen edetessä tuo vanha tapa olla lähisuhteessa aktivoituu.

Jos ihminen juuttuu tiedostamattomilla tavoilla menneisyydessä koettuihin häpeän ja pelon kokemuksiin, syntyy monta seksuaalista ongelmaa, kuten seksuaalinen haluttomuus. Oman kehityshistorian ja vaille jäämisen kokemusten ymmärtäminen luo väylän kohti omaa innostusta, iloa ja halua – elämän ja seksuaalisuuden. Mistä häpeä ja pelko väistyvät, sinne iloa ja halu asettuvat.

Heidi Valasti

vaativan erityistason psykoterapeutti

kliininen seksologi

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat