Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Päivittäin 5 500:n alle 15-vuotiaan lapsuus loppuu tuhoisin seurauksin – lapsiäidit eivät saa jäädä näkymättömiksi

Jos tyttöjen erityistilanteesta ei ole tilastoitua tietoa, valtioiden on helppo esittää, ettei mikään ole vialla, kirjoittaa Plan International Suomen pääsihteeri Ossi Heinänen.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Vuosittain arviolta kaksi miljoonaa alle 15-vuotiasta tyttöä saa vauvan. Tämä tarkoittaa 5 500:aa tyttöä päivässä. Heidän lapsuutensa päättyy äitiyteen – yleensä vastoin heidän tahtoaan ja tuhoisin seurauksin.

Mikko Toivonen
Ossi Heinänen
Ossi Heinänen

Virallisissa tilastoissa lisääntymisikäisiksi tytöiksi ja naisiksi lasketaan tavallisesti 15–49-vuotiaat. Myös seksuaali- ja lisääntymisterveyttä parantavat hankkeet suunnitellaan tälle ikäryhmälle. Alle 15-vuotiaat lapsiäidit jäävät lähes kaikkien tilastojen ja kehitysohjelmien ulkopuolelle. Siksi heidän lukumääränsäkin on vain arvio.

Alle 15-vuotiaat lapsiäidit tarvitsevat kuitenkin erityistä huomiota ja tukea. Tytöt, joiden keho ei ole vielä valmis raskauteen ja synnytykseen, ovat suurimmassa vaarassa kärsiä komplikaatioista ja kuolla raskauden ja synnytyksen aikana. Joka vuosi arviolta 70 000 iältään 10–19-vuotiasta kuolee raskauden tai synnytyksen vuoksi. Mitä nuorempi äiti on, sitä suurempi riski myös vauvalla on kuolla raskauden, synnytyksen tai ensimmäisen elinvuotensa aikana.

Lapsiäitiys on yhteydessä muihin heikoimmassa asemassa olevien tyttöjen kohtaamiin ongelmiin: köyhyyteen, syrjintään ja hyväksikäyttöön. Lapsiäidit ovat useimmiten myös lapsivaimoja, ja heidän on vaikeaa – ellei mahdotonta – jatkaa opintojaan vaimoksi ja äidiksi tulon jälkeen. Koulutuksen puute ylläpitää köyhyyden kierrettä, minkä vuoksi myös lapsiäitien lasten koulutus on uhattuna. Hyvin varhaiset raskaudet lisääntyvät kriiseissä ja konflikteissa, joissa tyttöjen on erityisen vaikea saada asiaankuuluvaa hoitoa ja tukea.

Lapsiäitien jääminen näkymättömiin on vakava ongelma, johon on puututtava heti. Jos tyttöjen erityistilanteesta ei ole tilastoitua tietoa, valtioiden on helppo esittää, ettei mikään ole vialla, eivätkä ne puutu tarpeeksi tehokkaasti epäkohtiin. On varmistettava, etteivät lapsiäidit ja heidän kohtaamansa ongelmat jää näkymättömiksi.

Tänään tiistaina vietetään YK:n kansainvälistä tyttöjen päivää. Tarkoitus on kiinnittää huomio tyttöjen asemaan.

Suomen on nostettava lapsiäitien ongelmallinen tilanne esiin kansainvälisissä yhteyksissä. Suomen pitää edistää sitä, että äitiyteen liittyvät tilastotiedot kerätään eettisesti myös 10–14-vuotiaista. Näin alle 15-vuotiaat tytöt saadaan näkyviin ja heihin kohdistuvia tukitoimia voidaan parantaa ja priorisoida.

Suomen on kehitysyhteistyössään kiinnitettävä erityistä huomiota lapsiäitien asemaan. Suomen tulee lisätä rahoitusta varhaisia raskauksia ennaltaehkäisevään työhön sekä kohdistaa rahoitusta raskaana olevia tyttöjä ja lapsiäitejä tukevaan työhön. Näin voimme varmistaa, että tytöt ja heidän lapsensa saavat hyvää hoitoa ja lapsiäidit saavat mahdollisuuden pysyä koulussa – sekä raskauden aikana että sen jälkeen.

On tärkeää, ettei lapsiäitejä syyllistetä tilanteestaan. Lapsiäitiyteen voidaan puuttua vain poistamalla laaja-alaisesti köyhyyttä ja epätasa-arvoa.

Tyttöjen kaikkialla maailmassa pitää saada kasvaa ja käydä koulua rauhassa ja päättää itse perheen perustamisesta sitten, kun he ovat siihen valmiita.

Ossi Heinänen

pääsihteeri

Plan International Suomi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat