Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaupunkibulevardit voivat aiheuttaa terveyshaittoja

Etäisyyssuosituksia ei ole otettu huomioon nähtävillä olleissa yleiskaavaluonnoksissa.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Helsingin kaupunginvaltuusto käsittelee pian uutta yleiskaavaa, johon sisältyvät muun muassa kaupunkibulevardit ja uusien asuinrakennuksien sijoittaminen vilkkaiden katujen varteen.

Helsingin seudun ympäristöpalvelut (HSY) ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) julkaisivat vuonna 2015 ansiokkaan tutkimuksen Ilmansaasteiden terveysriskit teiden ja katujen varsilla. Tutkimuksessa selvitettiin liikenteen vaikutusta ilmanlaatuun ja terveyteen avoimessa ympäristössä ja tiiviissä kaupunkirakenteessa, niin sanotuissa katukuiluissa.

Tutkimuksen tuloksia tulisi hyödyntää kaupunkibulevardien kaavoituksessa. Tuloksena annettiin minimi- ja suositusetäisyydet rakennusten ja liikenneväylän välille. Nämä suositukset on asetettu liikennemäärän mukaan ja terveyshaitan näkökulmasta.

Jos liikennemäärä on esimerkiksi 30 000 ajoneuvoa vuorokaudessa, minimietäisyyden väylän reunasta rakennuksen julkisivuun tulisi täydennysrakentamisessa olla 21 metriä. Suositusetäisyys uudisrakentamisessa olisi vastaavasti 60 metriä.

Näitä etäisyyksiä ei ole otettu huomioon nähtävillä olleissa yleiskaavaluonnoksissa. Tutkimuksen johtopäätöksissä arvioidaan, että jos kaupunkibulevardien varrella asuisi 40 000 asukasta, tien ilmansaasteista aiheutuisi vuosikymmenen aikana mahdollisesti jopa joitakin satoja ennenaikaisia kuolemia.

Ratkaisuksi on esitetty koneellista ilmanvaihtoa, jossa sisään tuleva ulkoilma suodatettaisiin tehokkaasti. Ruotsalaisessa Svenska Miljöinstitutetin (IVL) tutkimuksessa vuonna 2014 kyseenalaistettiin ilmansuodatuksen tehokkuus: käytännössä suodatustulokset jäivät kauas valmistajien lupauksista.

Suunniteltaessa uusia asuinrakennuksia minimi- ja suositusetäisyyksien käyttö suojaa tehokkaasti liikenteen päästöistä aiheutuvilta terveyshaitoilta.

Päättäessään hyväksyä uuden yleiskaavan, jossa asuinrakennukset sijoitetaan suoraan vilkkaan kadun varteen, valtuutetut tekevät tietoisen päätöksen asukkaiden mahdollisista ennenaikaisista kuolemista.

Pertti Metiäinen

tekniikan lisensiaatti

sisäilma- ja asumisterveysasiantuntija

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat