Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Paikallinen urheiluseuratoiminta on ajettu ahdinkoon

Avustuksia on leikattu, toimitilat pantu vuokralle, verotusta kiristetty ja sarjamaksuja korotettu.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Heikko olympiamenestys antaa aihetta monenlaiseen pohdiskeluun. Ennen on saatu vähemmällä rahalla enemmän menestystä. Pelkkä raha ei ratkaise.

Vähemmälle huomiolle on jäänyt se, miten julkinen valta ja osin lajiliitotkin ovat ajaneet paikallistason seuratoiminnan ahdinkoon. Avustuksia on leikattu, toimitilat pantu vuokralle, verotusta kiristetty ja sarjamaksuja korotettu.

Kehitys on johtanut yhden lajin seuroihin, joissa pääasiassa lasten vanhemmat ohjaavat, valmentavat ja maksavat lastensa harrastuksesta. Vapaaehtoinen työpanos rajoittuu pitkälti omien lasten harrastuksen kestoon.

Voidaan vain arvailla, kuinka paljon lahjakkuuksia on menetetty kurjistamalla seuratoimintaa. Koululiikunnastakaan ei ole ollut pelastajaksi.

Järjestöpuolella on vannottu keskittämisen voimaan. Muualla yhteiskunnassa korostetaan kilpailun tärkeyttä. Miksi lajien ja liittojen keskinäisestä kilpailusta on haluttu luopua?

Valtion liikuntabudjetti on kasvanut mukavasti, kiitos Veikkaus Oy:n hyvän tuloskehityksen. Valtion ei tarvitse käyttää juuri lainkaan verovaroja liikunnan rahoittamiseen.

Liikuntabudjetin sisällä voitaisiin tehdä rakenteellisia muutoksia ottamalla käyttöön painopisteajattelu ja avustamisen tarpeen harkinta. Pelkät suoritepohjaiset avustuskriteerit eivät ole tasapuolisia esimerkiksi pienille yksilölajeille.

Kunnat käyttävät moninkertaisesti enemmän varoja liikuntaan kuin valtio, joten niiden rooli on ratkaisevassa asemassa.

Huippu-urheilu on muuttunut osittain täysin elinkeinotoiminnaksi. Tältä osin tulisi harkita, olisiko sen hallinnollinen koti paremmin elinkeinoministeriössä kuin opetus- ja kulttuuriministeriössä.

Antiikin olympialaiset lopetettiin ja suorituspaikat tuhottiin kilpailuissa ilmenneiden kielteisten lieveilmiöiden, kuten dopingin ja huonon käytöksen, vuoksi.

Havaintojeni mukaan pelkäksi liiketoiminnaksi muuttunut huippu-urheilu on vaarassa ajautua samaan tilanteeseen.

Matti Saarinen

entinen kansanedustaja (sd) ja

valtion liikuntaneuvoston puheenjohtaja

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat