Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työ ei lopu: teknologia luo uutta ja mielekästä työtä

Ihmisen ja koneiden yhteistyöstä syntyy uutta kyvykkyyttä, mikä tarjoaa valtavasti mahdollisuuksia uuteen liiketoimintaan ja työhön.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Taloussivuilla (HS 7.10.) referoitiin Ryan Aventin kirjaa työn tulevaisuudesta. Kirjan viesti on umpisynkkä: palkkatyö vähenee rajusti, eikä sitä estä koulutus tai uudet menestyvät yritykset. Hyvin palkattua työtä riittää vain pienelle eliitille. Muut joutuvat kilpailemaan matalapalkkatöistä laskevien palkkojen kierteessä.

Tällaisissa synkissä tulevaisuudenkuvissa oletetaan, että työn määrä taloudessa on vakio. Silloin tarvitsee vain pohtia, mitkä työt automatisoituvat ja mitkä jäävät ihmisten tehtäviksi. Tämä oletus on väärä.

Teknologian kehitys on aina luonut uusia töitä ja ammatteja. Nopeasti kehittyvän teknologian paras puoli on, että töiden sisältö kehittyy. Kun massatuotannon rutiinit voidaan siirtää koneille, ihmisten tekemän työn mielekkyys lisääntyy. Ihmisen ja koneiden yhteistyöstä syntyy uutta kyvykkyyttä, mikä tarjoaa valtavasti mahdollisuuksia uuteen liiketoimintaan ja työhön.

Digitaaliset verkot ja älykkäät teknologiat mahdollistavat työn uudelleen määrittelyn riippumatta siitä, onko hoivatyössä, opettajana tai paikkasidonnaisessa palveluammatissa. Älykkäämmillä työkaluilla voimme tehdä fiksummin asioita yhdessä. Tämä mahdollisuus sisältyy esimerkiksi älypuhelimeen, jota lähes jokainen kantaa nykyisin taskussaan.

Yritysten rakenteet periytyvät ajalta, jolloin koulutustaso oli huomattavasti matalampi, informaatio kallista ja suurten organisaatioiden omistuksessa. Nyt tietoa on runsaasti ja edullisesti saatavilla, joten markkinat avautuvat aivan uudella tavalla myös pienille yrityksille ja itsenäisille työntekijöille. Verkostojen ja pienten yksiköiden merkitys kasvaa myös yritysten sisällä, koska ne pystyvät parhaiten hyödyntämään uutta teknologiaa.

Tuotantokyky siis demokratisoituu ennennäkemätöntä vauhtia. Työn tulevaisuus on sitä parempi mitä kannattavampaa työ on kaikissa muodoissaan. Talouspolitiikassa tämä edellyttää erilaisen palkka- ja yrittäjyystyön kannustavaa sääntelyä ja työn verotuksen keventämistä. Nyt on aika pohtia tarjoutuvia uusia mahdollisuuksia sekä keinoja vanhojen rajoitteiden poistamiseksi.

Työn päätarkoitus ei enää ole tuotannon lisääminen teollisen ajan toistavan työn mallilla, vaan ihmisten tarpeista huolehtiminen luomalla hyvinvointia ja sitä kautta arvoa. Kun työ määrittyy toisiaan tarvitsevien ihmisten yhteiseksi projektiksi, se ei lopu ennen kuin kaikki ihmiskunnan ongelmat on ratkaistu.

Esko Kilpi

digitaalisen työn asiantuntija

Timo Lindholm

teemajohtaja, Sitra

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat