Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

OECD:n kuva nuorten työttömyydestä on valitettavasti oikea

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Nuoria suomalaisia työttömiä, varsinkin niin sanottuja neettejä (Not in Employment, Education or Training), koskevassa kirjoittelussa on moraalipaniikin piirteitä. Ongelmaa suhteellistamaan pyrkivä tutkimusjohtaja Rita Asplundin mielipidekirjoitus (HS 5.10.) oli tavoitteissaan kannatettava. Valitettavasti hänen perusteluissaan oli asiavirhe.

Asplundin mukaan OECD:n laskennassa ”nuori katsotaan työttömäksi, jos hän ilmoittaa hakevansa aktiivisesti työtä”, vaikka nuori olisi opiskelija. Hänen mukaansa tuore neets-indikaattoriraportti antaa Suomen tilanteesta liian synkän kuvan; oikeasti valtaosa neet-nuoriksi lasketuista onkin sivutoimista työtä etsiviä opiskelijoita. Asplund on väärässä.

Kun OECD tilastoi nuorisotyöttömyyttä, työtä etsivät opiskelijat luetaan työttömiksi. Suomessa tehtävä nuorisotyöttömyystilasto – joka on OECD- ja EU- yhteensopivaa – sisältää saman ongelman: opiskelijoitakin päätyy ”työttömien” joukkoon. Tätä luokittelua soveltaa Tilastokeskus.

Työ- ja elinkeinoministeriön tilastoissa luetaan työttömiksi vain ne, jotka ovat ilmoittautuneet te-toimistossa ”työttömiksi työnhakijoiksi”. Tällaisiksi päätoimisia opiskelijoita ei edes huolita. Tällöin työttömiksi ilmoittautumattomat työttömät jäävät luvusta pois.

Laskentatapojen eron vuoksi Suomessa on kaksi eri prosenttilukua kuvaamaan nuorisotyöttömyyttä. Sen sijaan neettien määrittelyyn ei ole kuin yksi tapa.

OECD:n raportissa Education at a clance sanotaan selvästi, mikä katsotaan koulutukseksi; vain sen ulkopuolella oleva voi olla ”neet”. Ulkopuolisiksi ei ole luokiteltu nuoria, joiden koulutus on institutionaalista, pitkäkestoista ja muuta kuin harrasteluonteista. Neet-käsitteessä on paljonkin ongelmia, mutta tässä rajaus on selkeä.

Olisi mukavaa, jos Suomessa suuri osa ”muka-koulutuksen ja -työn ulkopuolella olevista” olisikin opiskelijoita. Ei ole. Synkkää OECD-vertailun tulosta on pohdittu tilastospesialistien piirissä; vuosikeskiarvojen tasolla neet-luku ei Suomessa ole ihan yhtä suuri kuin OECD:n raportissa. Jo velvoittavat aktivointitoimenpiteet katkaisevat työttömien ”passiivisuuden” toistuvasti.

OECD:n raportissa todetaan myös, että suomalaisten nuorten koulutukseen osallistuvuus on korkealla tasolla. Aivan. Työttömyydestä ei päästä toistamalla hokemaa ”kouluttautukaa nuoret”. Koulutettujen nuorten aikuisten heikko työllistyminen on Suomessa moninkertainen ongelma siihen verrattuna, että vähemmistö nuorista ei heti peruskoulun jälkeen hanki jatkokoulutusta.

Suomen korkea neet-aste ei johdu nuorten ”hanskat naulaan” -asenteesta.

Jaana Lähteenmaa

nuorisotutkimuksen dosentti,

tutkija ja tietokirjailija, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat