Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Onko meidän koulutettava lapsemme jo kaksivuotiaina?

Pienen jälkeläisen emotionaalinen hoiva on meille ihmisapinoille yhtä tärkeää kuin simpansseille, bonoboille, gorilloille ja gibboneille.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) on huolissaan (HS Mielipide 7.10.) siitä, että vain puolet suomalaisista kaksivuotiaista saa päiväkodissa yliopistokoulutetun lastentarhanopettajan varhaiskasvatusta. Muissa Pohjoismaissa asiat ovat hänen mielestään paljon paremmin.

Olen eri mieltä. Vuosia sitten kuuntelin Helsingin yliopiston isossa juhlasalissa arvostamani lastenpsykiatrian professorin Terttu Arajärven esitelmää. Hän sanoi muun muassa, että alle nelivuotiaat lapset eivät kaipaa ikäistensä seuraa, heillä ei vielä ole sosiaalisia kykyjä tähän. He tarvitsevat ennen kaikkea rakastavan aikuisen, ennen muuta oman äidin läheisyyttä, turvaa, kosketusta ja syliä.

Nykyisin myös monet isät ovat empaattisia lastensa hoitajia. Jos näiltä äideiltä lopetetaan varsin pieni kotihoidon tuki, kuten Grahn-Laasonen ja monet muut esittävät, se on merkki näille naisille, etteivät he tee arvokasta työtä hoitaessaan omaa lastaan. Jos he eivät ole saaneet työpaikkaa, pitäisikö lapsi silloinkin panna päiväkotiin? Näin menetetään lapsen emotionaalisesta tunne-elämästä huolehtiminen, hellyyden ja lämmön korostaminen varhaisvaiheessa.

Tieteellisesti ihmislaji määritetään ihmisapinoihin kuuluvaksi simpanssien, bonoboiden, gorillojen ja gibbonien joukkoon, ja pienen jälkeläisen emotionaalinen hoiva on meille yhtä korvaamatonta kuin näille serkuillemme. Jatkuva melu päiväkodeissa ei myöskään sovi herkille pikkulapsille.

Kaksivuotiaat eivät menetä mitään jäädessään varhaiskasvatuksen ulkopuolelle, jos he saavat läheisen aikuisen turvallisen hoivan.

Sesse Koivisto

biologi, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat