Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viekö kotihoidon tuen lakkauttaminen maaliin?

Olemme monimutkaisen sosiaaliturvajärjestelmämme vankeja, eikä tätä soppaa hallitse enää kukaan.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Ministeri Sanni Grahn-Laasonen kirjoitti (HS Mielipide 7.10.) Suomen heikosta tilanteesta lasten varhaiskasvatuksen osalta. Hän linkitti kotihoidon tuen tiiviisti siihen, kuinka halukkaita vanhemmat ovat panemaan lapsensa päiväkotiin.

Onko sitä mietitty, millaisia vaikutuksia kotihoidon tuen lopettamisella lopulta olisi? Jos huolta kannetaan erityisesti niistä perheistä, jotka kärsivät työttömyydestä tai muista sosiaalisista ongelmista, perheen saamat tukimuodot ovat yleensä hyvin moninaiset.

Kelan kotihoidon tuki on suuruudeltaan vajaat 400 euroa, johon toki voi saada kunnasta riippuen myös kuntalisää. Mikäli vanhemmat katsotaankin vain työttömiksi, joilla lapset ovat kotona, kotihoidon tukea saanut vanhempi siirtyy työttömyyskorvaukselle, joka alimmillaankin on useita satoja euroja korkeampi.

Eikö tämän lisärahan pitäisi myös lisätä kannusteita jäädä lapsensa kanssa kotiin? Viime kädessä erityisesti ongelmaperheillä kaikki palaa vain toimeentulotukeen. Se tuhoaa kaikki mahdolliset kannusteet, joita yksittäisiin tukimuotoihin koetetaan implementoida.

Olemme monimutkaisen sosiaaliturvajärjestelmämme vankeja, eikä tätä soppaa hallitse enää kukaan. Pitäisikö meidän miettiä, mitkä muut tekijät vaikuttavat vanhempien halukkuuteen panna lapset päiväkotiin? Entä jos muissa Pohjoismaissa ihmiset vain ovat valveutuneempia ja ottavat varhaiskasvatuksen hyötyjä esiin tuovan tutkimuksen vakavammin?

Kokonaisvaltaiseen sosiaaliturvaremonttiin kansanedustajistamme ei kuitenkaan ole missään olosuhteissa, joten taloudellisista kannusteista voi lähinnä haaveilla päivänokosilla.

Pekka Silen

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat