Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Parhaatkaan argumentit eivät aina riitä

Ainutkertainen luontomme ei kestä jatkuvaa kulutuksen kasvua.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Juhani Karstila, Markus Koskinen ja Otso Laakkonen (HS Mielipide 9.10.) toivat hyvin esille argumentoinnin tärkeyden. Olen asiasta täysin samaa mieltä. Eri mieltä olen kirjoittajien väitteestä, että populismi nostaa päätään maailmalla.

Väitän, että mitä populistisin politiikka on hallinnut maailmaa jo vuosikymmeniä. Perustelen väitteeni. Jo pitkään on saatu vakuuttavia näyttöjä siitä, ettei ainutkertainen luontomme kestä jatkuvaa kulutuksen kasvua. Siitä huolimatta poliitikot haikailevat katastrofiin johtavan talouskasvun perään.

Talouskasvun myötä raaka-aineiden ja energian kulutus on vain kasvanut, eikä kukaan ole vielä esittänyt yhtään pitävää argumenttia, joka osoittaisi ”kestävän kasvun” olevan mahdollinen. Argumenttien valossa järkevintä olisi hyväksyä se tosiasia, että talous ja kulutus eivät voi enää kasvaa. Kuka poliitikoista olisi valmis tukeutumaan näin ei-populistiseen oppiin?

Valitettavasti parhaatkaan argumentit eivät läheskään aina voita ihmisten päätöksenteossa. Jos voittaisivat, olisivat esimerkiksi Yhdysvaltain presidentinvaaliehdokkaiden sukunimet jotain aivan muuta kuin Clinton ja Trump.

Veikko Halttunen

kauppatieteiden tohtori, Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat