Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Käsitys poliisista ei ole ristiriitainen

Suomalaisen poliisin toiminta on yksi tärkeimpiä syitä siihen, että tässä maassa koetaan olevan järjestystä ja turvaa.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Poliisibarometrin tuloksia arvioivassa pääkirjoituksessa (HS 7.10.) väitettiin, että käsitys poliisista on ristiriitainen. Olisiko sittenkin niin, että pääkirjoitustoimittaja on erehtynyt syiden ja seurausten analysoinnissa ja näkee siksi ristiriitaa siinä, mikä on hyvinkin loogista ja johdonmukaista?

Pääkirjoituksessa todettiin, että ”Jos järjestystä ja turvaa koetaan olevan, silloin arvostetaan ammatteja, jotka tuovat tällaisen tilan.”

Joku voisi erehtyä tulkitsemaan tämän viestin niin, että poliisi saa ansiotonta arvonnousua siitä, että Suomi sattuu olemaan turvallinen maa, jossa vallitsee enimmäkseen järjestys. Näinhän ei tietenkään ole, koska suomalaisen poliisin toiminta on yksi tärkeimpiä syitä siihen, että tässä maassa koetaan olevan järjestystä ja turvaa. Toki turvallisuuteen vaikuttaa maailmanlaajuisessa vertailussa muun muassa hyvinvoinnin kohtuullisen tasainen jakautuminen. Kuitenkin ammattitaitoisten, asiallisten ja puolueettomien poliisien jokapäiväinen työ on olennainen turvallisuuden kokemusta lisäävä tekijä.

Poliisin ammatti sinänsä ei luo turvallisuuden tunnetta, kuten voidaan havaita niissä maissa, joissa poliisiin ei luoteta läheskään niin paljon kuin Suomessa. Näissä maissa turvaa haetaan, kuten pääkirjoituksessa todettiinkin, muualta, esimerkiksi suvusta tai yksityisistä turvapalveluista. Suomessa näin ei tarvitse toimia, mutta kiitos ei kuulu institutionaaliselle rakenteelle nimeltä poliisi, vaan ihmisille, jotka toimivat tuossa instituutiossa.

Jos ihmiset eivät luota poliiseihin ihmisinä, he eivät luota myöskään poliisiin instituutiona. Tämä ei ole ristiriidassa sen kanssa, että entistä useampi uskoo poliisin sisällä esiintyvän myös korruptiota ja epäeettistä käytöstä. Ihmiset eivät ole tyhmiä: he tietävät, että ei ole olemassa ammattikuntaa, jonka sisällä ei olisi ainuttakaan joskus epäeettisesti toimivaa henkilöä.

Ristiriitaista ei ole sekään, että 96 prosenttia suomalaisista luottaa poliisiin, mutta ”omaisuus- ja talousrikosten torjunta ei kerää pelkästään kiitosta”, kuten HS:n pääkirjoituksessa todettiin.

Tämäkin selittyy sillä, että suomalaiset tietävät, mistä esimerkiksi omaisuusrikosten torjunnan ongelmat johtuvat: poliisi ei nykyisillä resursseilla yksinkertaisesti ehdi tutkia kaikkia rikoksia niin perusteellisesti ja nopeasti kuin poliisit itse haluaisivat. Kansalaiset toteavat, että omaisuusrikosten torjunnassa on toivomisen varaa, mutta tämä heijastunee juuri sinne minne pitääkin eli poliittisten päättäjien nauttimaan luottamukseen.

Yrjö Suhonen

puheenjohtaja

Suomen poliisijärjestöjen liitto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat