Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rakennuslain muutos kieltäisi hirsirakentamisen

Nollaenergiatalojen rinnalla on oltava muita rakentamisen tapoja.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Euroopan unionin yhteiseksi tavoitteeksi on määrätty rakennusten energiatehokkuuden parantaminen 20 prosenttia vuoteen 2020 mennessä. Yhtenä ratkaisuna pidetään nollaenergiataloja. Nollaenergiatalot eroavat nykyisistä taloista siten, että niiden tiiviyttä on parannettu ja ilmanvaihtoon sekä lämmön talteenottoon liittyviä laitteita on lisätty.

Ympäristöministeriö, Rakennusteollisuus RT ja Talotekniikkateollisuus ovat toteuttaneet FinZeb-hankkeen, jonka lopputuloksena on kehitetty ”lähes nollaenergiatalo”, joka kuluttaa hiukan vähemmän energiaa nykyisiin taloihin verrattuna. Toteutuessaan rakennuslain muutos määrää, että kaikki Suomessa rakennettavat talot ovat lähes nollaenergiataloja vuoteen 2020 mennessä. Laki vaikuttaa myös siihen, mitä ei rakenneta. Käytännössä se kieltää yksiaineisen hirsirungon rakentamisen ja painovoimaisen ilmanvaihdon käytön. Siis rakentamisen tavan, jota on harjoitettu Suomessa yli tuhat vuotta.

Vaikka nollaenergiatalojen rakentamisen päämäärä on sinänsä hyvä, laki on yksisilmäinen ratkaisu monitahoiseen ongelmaan. Tärkeämpää olisi tilanteen kokonaisvaltainen tarkastelu, jossa huomioitavista asioista vain yksi olisi rakennuksen lämmönläpäisykerroin.

Todellisuudessa myös materiaalit, niiden tuottaminen ja kuljettaminen sekä itse rakentaminen kuluttavat valtavasti energiaa ja tuottavat hiilidioksidipäästöjä. Pelkästään sementin valmistaminen aiheuttaa joidenkin arvioiden mukaan 7–10 prosenttia maailman vuosittaisista hiilidioksidipäästöistä.

Vertailukohtana näille lähes nollaenergiataloille voitaisiin miettiä lähipuusta veistettyä hirsirakennusta, joka kestää paikallaan 200 vuotta ja toimii hiilinieluna. Mikä on sellaisen rakennuksen hiilijalanjälki verrattuna neljään lähes nollaenergiataloon (rakennuksen elinkaari noin 50 vuotta), kun otetaan huomioon koko kuva: rakentaminen, ylläpito, korjaukset, materiaalit ja niiden tuottaminen ja kuljettaminen sekä valtava määrä sähkölaitteita?

Näin perustavaa laatua olevat lakimuutokset rakentamisessa ovat omituisia erityisesti siksi, että alan asiantuntijoilla on aiheesta ristiriitaisia näkemyksiä. Arkkitehtiliitto SAFA antoi aiemmin julkilausumansa aiheesta, jossa se vaati, että ”yhä monimutkaisempi ja teknisempi rakentaminen ei saa jatkossa olla ainoa mahdollinen tapa rakentaa”, ja että ”yksinkertaisia ja pitkäikäisiksi tiedettyjä ratkaisuja ei saa kieltää energiatehokkuusmääräyksillä”.

Nollaenergiatalojen rinnalla on oltava muita rakentamisen tapoja.

Päätöksenteon avoimuudesta puhutaan nykyään paljon. Onkin perusteltua vaatia tietoa siitä, kuka päättää, millä tiedoilla ja mitkä ovat päättäjien intressit. FinZeb-hankkeessa ihmetyttää arkkitehtikunnan rajaaminen pohdintojen ulkopuolelle.

En ole salaliittoteorioiden ystävä. Mutta kun talotekniikkateollisuuden kaltaiset tahot ovat mukana laatimassa ohjeita siitä, millaisia rakennuksia Suomeen tulisi rakentaa, ja ratkaisuna on talotekniikan roima lisääminen, tulee mieleen vanha sananlasku pukista kaalimaan vartijana.

Samuli Paitsola

konservaattori (amk), filosofian ylioppilas, Jyväskylä

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat