Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puu on kestävä rakennusmateriaali

On välttämätöntä, että puurakentamisen haitaksi syntyneitä säädöksiä puretaan.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Betoniteollisuus ry:n toimitusjohtaja Jussi Mattila esitti lukuisia väitteitä puurakentamisen tilanteesta (HS 29.9.).

Juha Sipilän (kesk) hallituksen keskeinen kärkihanke on lisätä kotimaisen puun käyttöä ja myös puurakentamista. Kuten jutussa todettiin, kerrostaloista vain 6 prosenttia rakennetaan puusta. Voi sanoa, että betonin asema rakennusmateriaalina on ollut vuosikymmeniä hallitseva. On terveen kilpailunkin kannalta hyvä, että hallitus pyrkii lisäämään puurakentamista.

Mattilalta jäi huomaamatta, että sääntely on ollut aikaisemmin vahvasti betoniteollisuutta tukevaa. On siis välttämätöntä, että puurakentamisen haitaksi syntyneitä säädöksiä puretaan.

Samoin paloturvallisuusmääräykset on saatava muiden Pohjoismaiden kanssa samalle tasolle. Nyt esimerkiksi puu palaa Suomessa Ruotsia nopeammin. Onneksi monet kunnat ja kaupungit, kuten Helsinki, kannustavat kaavoituksessa puurakentamiseen. Tästä huolimatta kerrostalorakentaminen on vielä vähäistä.

Mattila totesi, ettei puukerrostaloja rakenneta, koska halutaan käyttää toimiviksi tunnettuja betonirakenteita. Toimivia puurakenteita ei kuitenkaan tunneta riittävästi rakennus- eikä kaavoitusalalla. Jotta kysyntä lisääntyisi, puurakentaminen on otettava keskeisemmäksi osaksi rakennusalan koulutukseen toiselta asteelta korkea-asteelle.

Puun käyttö rakentamisessa on ilmastoystävällisempää kuin betonin. Puu sitoo kasvaessaan hiiltä ilmakehästä, samoin kuin kaadetun tilalle kasvava uusi puu. Puun kierrättäminen rakennuksen elinkaaren päätyttyä on betoniin verrattuna helppoa, joko uusiokäytössä tai energiaksi.

Suomalaiset ovat rakentaneet puusta vuosituhansia. Viime vuosikymmenien kehitys on jälleen kääntymässä puurakentamisen lisääntyessä myönteisempään suuntaan niin ilmaston, terveyden kuin hyvinvoinninkin kannalta.

Petri Honkonen

Hanna Kosonen

kansanedustajia (kesk), ympäristövaliokunnan jäseniä

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat