Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Monipuolinen historianopetus on liikaa opettajan harteilla

Lapsia ei ole sivuutettu pelkästään koulukirjoissa vaan myös historiantutkimuksessa.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Kahdeksasluokkalaisen Sofia Hantun mielestä (HS Mielipide 10.10.) koulun historiankirjoista puuttuu lasten näkökulma. Hän on aivan oikeassa, ja kirjoista puuttuu monen muunkin näkökulma. Koulujen historiankirjat keskittyvät valitettavan usein edelleen suurmiehiin muiden ihmisryhmien jäädessä varjoon.

Monessa koulussa opitaan varmasti historiaa lasten näkökulmasta, mutta on hyvin paljon yksittäisestä opettajasta kiinni, jos näin on.

Elokuvat ovat oivallinen tapa elävöittää historianopetusta. Hanttua kiinnostaisi tietää lasten ajatuksista ja elämästä esimerkiksi ensimmäisen ja toisen maailmansodan aikana. Klaus Härön elokuva Äideistä parhain (Suomi 2005) on oiva esimerkki elokuvasta, jolla voi tarkastaa historiaa lasten näkökulmasta – yhdeksänvuotiaan Eeron sotalapsitarinan kautta.

Kun oppilaiden kanssa on käsitelty natsi-Saksaa ja holokaustia, olemme katsoneet koskettavan elokuvan Poika raidallisessa pyjamassa (Britannia, Yhdysvallat 2008).

Lapsuus vaikuttaa myös aikuisiin. Lapsia ei ole sivuutettu pelkästään koulukirjoissa vaan myös historiantutkimuksessa. Totta kai on hienoja poikkeuksia, mutta erityisesti koulukirjat edelleen kertovat historian vanhemman, valkoisen ja heteroseksuaalisen miehen näkökulmasta. Missä ovat lapset, naiset, saamelaiset, homot, romanit ja maahanmuuttajat?

Opettajana tunnen, että moni oppilas kiinnostuisi historiasta, jos opetus olisi monipuolisempaa. Tätä ei kuitenkaan voi jättää pelkästään yksittäisen opettajan harteille. Moderni oppimateriaali sisältäisi erilaisia elämäntarinoita erilaisissa muodoissa. Digitaalisessa oppimateriaalissa on loputtomasti mahdollisuuksia.

Lasten näkökulma kertoisi varmasti kaikille enemmän Hantun mainitsemasta Ranskan vallankumouksesta ja Napoleonista. Historia oli Napoleoninkin mieliaine matematiikan ja maantiedon ohella. Napoleon lähetettiin kymmenvuotiaana sotilasakatemia École Militaireen, jossa hän tunsi itsensä ulkopuoliseksi mutta valmistui kuitenkin jo 16-vuotiaana ja yleni tykistön vänrikiksi. Lienee selvää, ettemme voi ymmärtää Napoleonia ja hänen myöhempiä tekojaan, jos emme tarkastele häntä juuri lasten näkökulmasta.

Daniel Saarinen

historianopettaja, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat