Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Historian oppikirjat muuttuvat hitaasti

Tutkimustietoa menneisyydestä on olemassa muustakin kuin aikuisen miehen näkökulmasta.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Sofia Hanttu (HS Mielipide 10.10.) kysyi, miksi historian oppikirjojen näkökulma on vain aikuisten. Hänen mukaansa historian oppiminen yläkouluissa helpottuisi, jos oppikirjat käsittelisivät oman viiteryhmän – siis lasten ja nuorten – kokemuksia, ajatuksia ja tunteita erilaisista maailmanhistorian tapahtumista. Kysymys on erittäin tärkeä ja osuu yhteen historianopetuksen kipupisteistä.

Historianopetus on aina yhdenlainen kompromissi. Valintoja joudutaan tekemään niin käsiteltävien aiheiden, aikakausien kuin näkökulmienkin suhteen. On kuitenkin totta, että oppikirjoissa korostuu länsimaisten valtaa pitäneiden miesten näkökulma samalla kun esimerkiksi naisten ja lasten näkökulmat jäävät vähemmälle.

Historiantutkimuksessa eri vähemmistöjen näkökulmia on tuotu yhä enemmän esille jo 1960-luvun lopulta lähtien. Muutos on kuitenkin ollut hidasta ja heijastunut historian oppikirjoihin vielä hitaammin. Näin ollen on päädytty Hantun kuvaamaan tilanteeseen, jossa menneisyyttä oppikirjoissa kuvataan edelleen aikuisten tai muihin enemmistöryhmiin kuuluvien näkökulmista.

Toinen syy liittyy historiallisen tiedon luonteeseen: historiallinen tieto perustuu aina lähteisiin, ja esimerkiksi lapset ovat tuottaneet määrällisesti varsin vähän erityisesti kirjallista lähdeaineistoa, jota historiantutkimus on perinteisesti käyttänyt. Lastenkin tuottamia lähteitä kuitenkin löytyy aina antiikin ajalta lähtien, joten tämä ei ole täysin kestävä perustelu jättää lasten ääni pois historianopetuksesta.

Hantun esille nostama kysymys on historiapoliittisesti merkittävä: pitäisikö vähemmistöjen, kuten lasten, äänen kuulua myös suomalaisessa historianopetuksessa entistä voimakkaammin? Tutkimustietoa menneisyydestä on olemassa muustakin kuin aikuisen miehen näkökulmasta.

Oppikirjoilla on Suomessa merkittävä rooli siinä, mihin historian opetuksessa kiinnitetään huomiota. Tässä mielessä olisikin tärkeää, että oppikirjojen tekijät ja kustantajat huomioisivat aiempaa paremmin myös lasten ja nuorten roolin menneisyyden kokijoina.

Mikko Hiljanen

Simo Mikkonen

tutkijoita, Jyväskylän yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat