Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Muualla arvostetaan Suomen innovaatio-osaamista

Jotta uusia innovaatioita voi syntyä, tarvitaan huippuosaamista.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Cambridgen yliopistossa ja sen ympärillä on tieteellisten saavutusten ohella tehty useita käänteentekeviä keksintöjä. Parinsadantuhannen asukkaan kaupungissa haetaan enemmän patentteja kuin viidessä seuraavassa Britannian kaupungissa yhteensä.

Maailmanlaajuisesti merkittävien innovaatioiden ja teknologiayritysten määrä Cambridgessa on kasvanut räjähdysmäisesti 50 vuoden aikana – puhutaan Cambridge-ilmiöstä.

Cambridgessa järjestettiin syyskuussa Innovation Forum 2016 -konferenssi, jonka avauspuheessa Euroopan alueiden komitean puheenjohtaja Markku Markkula korosti kaupunkisuunnittelun merkitystä innovaatioille suosiollisen ympäristön luomisessa. Markkula käytti esimerkkinä Espoon alueelle suunniteltua keskusta, jossa saatetaan yhteen Aalto-yliopiston tiede- ja tutkimusyhteisö sekä kansalliset ja kansainväliset yritykset. Käytäväkeskusteluissa huomasin konferenssivieraiden puhuvan vaikuttuneina Espoosta ja Suomen innovaatio-osaamisesta. Kansainvälinen konferenssiyleisö tunsi hyvin esimerkiksi Aalto-yliopistossa kehitetyn kasvuyritysten kiihdyttämöohjelman Startup Saunan. Lisäksi Suomen sanotaan olevan paljon muuta maailmaa edellä koulutuksessa, jota pidetään innovaatioiden perusedellytyksenä.

Myös konferenssin paneelikeskusteluissa Suomi nousi esille avoimen innovaation malliesimerkkinä. Maailman arvostetuimpiin tiedelehtiin lukeutuvan Nature Biotechnology -julkaisun päätoimittaja Lisa Melton avasi paneelin kertomalla Helsingin yliopistossa vuonna 1991 kehitetystä Linux-käyttöjärjestelmästä. Avoimeen lähdekoodiin perustuvaa käyttöjärjestelmää voi kuka tahansa käyttäjistä muokata, mutta kukaan ei omista sitä yksin.

Nyt 25 vuotta myöhemmin avoimen innovaation ajatusta ollaan toteuttamassa avaamalla lääkkeiden kehityksessä käytettäviä molekyylitietokantoja kaikkien lääkealan toimijoiden käyttöön.

Suomen innovaatio-osaamista ja kokemusta selvästi arvostetaan maailmalla. Kontrasti tämän sekä Suomessa toteutettavan talouspolitiikan välillä on raju. Lyhyen aikavälin säästöjen toivossa on leikattu ja edelleen leikataan koulutus- ja tutkimusrahoituksesta. Mitä nämä päätökset saavat aikaan? Vieläkö Suomen innovaatio-osaamista ylistetään vuoden 2025 Innovation Forumissa?

Jotta uusia innovaatioita voi syntyä, tarvitaan huippuosaamista. Huippuosaamista saadaan korkeakouluista, ja se vaatii perustakseen korkeatasoisen opetuksen lisäksi sekä perustutkimusta että soveltavaa tutkimusta.

Innovaatio ei kuitenkaan ole tieteellisen tutkimuksen päämäärä, ja termi liitetään välillä harhaanjohtavasti tutkimustyön tulosten mittaamiseen. Perus- ja soveltavaa tutkimusta tarvitaan joka tapauksessa – innovaatiot ovat mahdollisia sivutuotoksia, joista voi olla oikein hyödynnettynä mittavaa hyötyä paikalliselle sekä kansalliselle taloudelle.

Innovaatioiden syntyä voidaan tukea oikeilla päätöksillä. Lyhytnäköisen talouspolitiikan jatkuessa avataan vuoden 2025 Innovation Forum varoittavalla esimerkillä Suomi-ilmiöstä, jossa orastava innovaatiokulttuuri tukahdutettiin koulutus- ja tutkimusrahoituksesta leikkaamalla.

Antti Moilanen

opiskelija

Geneve, Sveitsi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat