Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Säästötoimet vaarantavat oppiaineiden opetuksen

Esineoikeudessa tilanne on sikäli erityinen, ettei oppiaineelle jää yhtään professuuria.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Valtion yliopistoihin kohdistuvat säästötoimet näyttäisivät vaarantavan yhteiskunnallisesti hyvin merkittävien oppiaineiden opetuksen ja tutkimuksen.

Helsingin yliopistossa oikeustieteellinen tiedekunta ei ole nimittänyt seuraajia eläkkeelle siirtyville professoreille muun muassa prosessioikeudessa, vero-oikeudessa, työoikeudessa ja esineoikeudessa. Näin vähennetään henkilökunnan kokonaismäärää ilman irtisanomisia, mutta tutkimus- ja opetussisällön kehittämisen kannalta menettely on hyvinkin kyseenalainen: fokuksen määrää sattumanvarainen ikäjakautuma eikä strateginen ajattelu.

Esineoikeudessa tilanne on sikäli erityinen, ettei oppiaineelle jää yhtään professuuria. Esineoikeudessa perehdytään omistusoikeuteen ja erilaisiin vakuuksiin sekä näiden kirjaamisjärjestelmiin; kysymykset ovat kriittisiä erityisesti rahoitustoiminnassa sekä erilaisissa yritysjärjestelyissä.

Lähiaikoina alkavien syventävien opintojen projekteihin ei kuulu esineoikeus, vaikka oppiaine on tiedekunnan kotisivun mukaan ollut yksi suosituimmista. Professori Jarno Teporan aikana yliopisto on ansiokkaasti tuottanut esineoikeuden tutkimusta ja kirjallisuutta sekä osallistunut lainsäädäntötyöhön. Nyt epäselväksi jää, onko Helsingin yliopistolla vastedes edellytyksiä tähän.

Nyt on väärä hetki vähentää esineoikeuden tutkimusta ja koulutusta. Yhteiskuntaa muotoillaan parhaillaan uudelleen etenkin digitalisaation seurauksena. Kehitys vaatii myös oikeustieteen eräiden peruspilareiden, kuten omistus- ja vakuusoikeuden, muokkaamista.

Helsingin yliopistolla on lakiin ja sen omaan strategiaan perustuva velvollisuus huolehtia esineoikeuden tutkimuksen ja opetuksen turvaamisesta. Tämä tapahtuu ensisijaisesti nimittämällä oppiaineelle vastuuhenkilö, joka on yliopiston omienkin tavoitteiden mukaisesti professori. Yliopisto ei voi toimia siinä toivossa, että elinkeinoelämä lahjoitusvaroin tarjoaa ratkaisun. Yliopiston, ja viime kädessä valtion, on julkisin varoin hoidettava lakisääteiset vastuunsa.

Kari Lautjärvi

asianajaja, oikeustieteen tohtori, Helsinki

Henrik Mattson

asianajaja, Helsinki

Gunnar Westerlund

asianajaja, Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat