Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ajaako työelämää ikuisen kasvun fantasia?

Jos ihmisen tekemän työn määrä ei automatisaation seurauksena vähene, herää kysymys, miksi ylipäänsä automatisoimme mitään.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Esko Kilpi ja Timo Lindholm kirjoittivat mielipidekirjoituksessaan ”Työ ei lopu: teknologia luo uutta ja mielekästä työtä” (HS 12.10.), että alati edistyvästä automatisaatiosta huolimatta ihmistyön kokonaismäärä ei laske.

Jos ihmisen tekemän työn määrä ei automatisaation seurauksena vähene, herää kysymys, miksi ylipäänsä automatisoimme mitään. Onko tässäkin pohjimmiltaan kyse ikuisen kasvun fantasiasta? Materialistista elintasoa halutaan kasvattaa äärettömyyksiin, kun suurempaa onnellisuutta ihmisissä synnyttäisi todennäköisemmin työajan lyhentäminen.

Nykyinen talousjärjestelmä ei lisäksi mitenkään kompensoi kehitystä, jossa yhä pienempi joukko ihmisiä omistaa yhä suuremman osuuden tuotannosta. Mitä teemme, kun yksi ihminen maailmassa omistaa kaikki robotit, eikä tämä ihminen tarvitse muiden ihmisten yhteistyötä?

Näin pitkälle tuskin päästään, sillä nälkiintyvä kansa nousee todennäköisesti sitä ennen kapinaan.

Ottaen huomioon, että kirjoittajien pitäisi visioida kehitystä paljon kauemmas kuin seuraaviin vaaleihin, heidän tulevaisuudennäkemyksensä on lähinnä retoriikkaa, ei todellisuutta.

Juho Saarela

tekniikan kandidaatti

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat