Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lemmikki voi tuoda ulkomailta mukanaan haitallisen loisen

Ihminen voi saada tartunnan loista kantavan eläimen ulosteesta tai ulosteen saastuttaman veden, marjojen tai sienien välityksellä.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Lemmikit otetaan nykyisin usein mukaan jopa ulkomaanmatkoille. Eri-ikäisiä koiria myös tuodaan Euroopasta sekä Euroopan ulkopuolelta jalostuskäyttöön ja lemmikeiksi. Valitettavan harvat ymmärtävät toimintaan liittyviä riskejä.

Koirien matkustamiseen ja tuontiin liittyvät vaatimukset rajoittuvat lakisääteisesti vastustettavien tautien – raivotaudin ja ekinokokkoosin – ennaltaehkäisyyn. Raivotaudin tappavuudesta ja torjunnan tärkeydestä useimmat tietänevät. Moni ei kuitenkaan ymmärrä, miksi Suomeen tuotavat tai palaavat koirat on tärkeää loishäätää ekinokokkoosin torjumiseksi.

Myyräekinokokkia esiintyy laajalti Keski-Euroopassa, ja se on yleinen Virossa – onpa sitä jo todettu Ruotsissakin. Tämä mato ei aiheuta oireita pääisäntäeläimilleen ketulle, koiralle ja supikoiralle, mutta ihmiseen eksyessään loinen voi aiheuttaa maksan tuhoutumisen.

Ihminen voi saada tartunnan loista kantavan eläimen ulosteesta tai ulosteen saastuttaman veden, marjojen tai sienien välityksellä. Reissaavien koirien loishäädöllä pyritään turvaamaan se, että voisimme vastedeskin nauttia mustikkamaidosta kuumentamatta.

Koirien matkustamiseen liittyy muitakin tautiriskejä. Esimerkiksi Välimeren alueella esiintyy leishmanioosia ja sydänmatotautia sekä muita virus- ja bakteeriperäisiä tauteja, joista osa voi tarttua myös ihmiseen.

Iho- ja suolisto-oireita, kuumeilua ja laihtumista aiheuttavaa leishmanioosia tavataan Suomeen maahantuoduissa koirissa. Sydänmadon (Dirofilaria immitis -loisen) aikuismuoto elää keuhkovaltimoissa ja sydämessä. Tartunta voi olla oireeton, mutta pahimmillaan se aiheuttaa koiralle vakavan sydämen vajaatoiminnan.

Näitä molempia loistauteja levittävät hyönteiset. Sydänmadon levittämiseen kykeneviä hyttysiä on myös Suomessa. Näiden tautien hoito on usein vaikeaa ja kallistakin, mutta ennaltaehkäisy on mahdollista.

Lemmikkien maahantuontiin ja matkustamiseen liittyvien vaatimusten ja riskien tiedostamisessa on paljon parantamisen varaa. Kannustan ihmisiä kantamaan vastuunsa sekä selvittämään mahdolliset tautiriskit ennen koiran maahantuontia. Koiran kanssa matkustavia neuvon kääntymään hyvissä ajoin ennen matkaa eläinlääkärin puoleen tarvittavien todistusten, rokotusten ja loishäätöjen kuntoon hoitamiseksi.

Teija Korhonen

epidemiologieläinlääkäri

Tukholma, Ruotsi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat