Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kekkosen aika ei ollut Brežnevin aikaa

Eivätkö tutkijat tavoita sitä, että kyseessä voisi myös Kekkosen kohdalla todella olla poikkeuksellisen arvostetun ja pitkään vaikuttaneen valtiomiehen kuolemaan liittyvä aito surujuhla?

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Presidentti Urho Kekkosen viimeisiä vuosia käsittelevän antoisan Urho-dokumenttiohjelman esittelyssä (HS 10.10.) oli haastateltu mediatutkija Johanna Sumialaa, joka yhdessä Lotta Lounasmeren kanssa on tutkinut Kekkosen kuoleman kotimaisessa valtamediassa saamaa huomiota.

Sumialan mukaan UKK:n kuoleman ja hautajaisten käsittely ”vahvisti myyttiä suvereenista Kekkosesta”. Yhdenmukaisesti kuvattiin Kekkosta turvallisena mutta autoritaarisena isähahmona ja ulkomaisten merkkihenkilöiden rinnalla esiintyneenä poliittisena johtajana, mutta ”samalla ohitettiin kaikki poliittinen kähinöinti”. Hautajaiset Sumiala määritteli ”rituaaliseksi mediatapahtumaksi”, jonka tyyliä hän jopa vertasi Leonid Brežnevin hautajaisiin vuonna 1982.

Olivatko myös Jean Sibeliuksen hautajaiset ”rituaalinen mediatapahtuma”, kun säveltäjää surtiin laajasti ja yleisesti ja tiedotusvälineet kirjoittivat hyvin yhdenmukaisesti säveltäjän asemaa, merkitystä ja ansioita kuvaten?

Eivätkö tutkijat tavoita sitä, että kyseessä voisi myös Kekkosen kohdalla todella olla poikkeuksellisen arvostetun ja pitkään vaikuttaneen valtiomiehen kuolemaan liittyvä aito surujuhla?

Tuntuu siltä, että nuoremman polven Kekkos-tutkijoilla on usein jo lähtökohtaisesti vankasti kriittinen suhtautumistapa Kekkoseen ja hänen aikaansa. Huomio kiinnitetään vain presidentin pitkään valtakauteen liittyneisiin vallankäytön epäkohtiin ja ylilyönteihin. Samalla suljetaan silmät hänen suurilta saavutuksiltaan, poikkeuksellisilta poliittisilta taidoiltaan ja hänen aidosti nauttimaltaan laajalta arvostukselta ja luottamukselta suomalaisten keskuudessa.

Suomalaiset eivät tuolloinkaan olleet sinisilmäisiä ja arvostelukyvyttömiä alamaisia. Onko täytynyt elää ja kokea Kekkosen aika, jotta tämän puolen voi ymmärtää? Vai eivätkö tutkijat periaatteessa luota näitä seikkoja ja piirteitä dokumentoivaan tutkimukseen ja historiankirjoitukseen, ylikorostuneesti ”kekkoslaista propagandaa” varoen?

Jussi Sierla

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat