Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Automatisaatio uhkaa luoda suuren väliinputoajien joukon

Vaikka teknologia luo uusia työpaikkoja, ne eivät välttämättä synny Suomeen.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Esko Kilpi ja Timo Lindholm uskovat (HS Mielipide 12.10.) teknologian kehittävän työn sisältöä ja tekevän siitä entistä mielekkäämpää. Keskeinen perustelu on, että aina ennenkin teknologian kehitys on luonut uusia töitä ja ammatteja.

Kuten sijoittajat hyvin tietävät, aiempi menestys ei ole tae tulevaisuudesta. Tällä kertaa kehitys saattaa ainakin Suomen näkökulmasta johtaa erilaiseen lopputulokseen.

Ensinnäkin digitalisaatio, tekoäly ja robotiikka siirtävät yksinkertaisia työtehtäviä ihmisiltä koneille. Asiantuntijana on helppo unohtaa, että osalle ihmisistä työ on vain tapa hankkia elanto, eivätkä he halua työstään vaativampaa tai mielekkäämpää.

Ensi kertaa historiassa häviävien töiden tilalle ei synny vastaavia tehtäviä muilla aloilla. Uudet ammatit liittyvät tietotyöhön, asiakaspalveluun ja hoiva-aloille, joihin kaikilla ei ole edellytyksiä. Tämä uhkaa luoda suuren väliinputoajien joukon, millä on paitsi inhimillisiä myös yhteiskunnallisia seurauksia.

Toinen tekijä on työn maantieteellinen jakautuminen. Vaikka teknologia luo uusia työpaikkoja, ne eivät välttämättä synny Suomeen. Työn ja liiketoiminnan markkinat ovat globaalit, minkä seurauksena asiantuntijatyö saattaa hakeutua Yhdysvaltoihin ja valmistava teollisuus Aasiaan tai Afrikkaan. Amerikkalaiset nettijätit ovat jo kaapanneet monia digitaalisia toimialoja itselleen, ja tavarat on pitkään tuotu Kiinasta.

Tässä tilanteessa tulevaisuuden ennustaminen on mahdotonta. Tiedämme kuitenkin, että koulutus on keskeinen menestystekijä. Suomen tulevaisuus riippuu siitä, miten hyvin pystymme löytämään ihmisistä uusia vahvuuksia ja kouluttamaan heitä kysyntää vastaaville aloille. Tehtävä ei ole helppo, sillä muutoksen nopeus uhkaa ylittää ihmisen oppimisen nopeuden.

Kaikilla ennusteilla on tapana toteuttaa itsensä. Jos ennustamme massatyöttömyyttä, saamme massatyöttömyyttä. Jos ennustamme kukoistusta uuden teknologian soveltajana ja uskomme siihen, saamme menestystä.

Vanhoilla opeilla emme pärjää. Mitä tahansa onkin tulossa, se on erilaista kuin ennen.

Petteri Järvinen

diplomi-insinööri

Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat