Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työ kuuluu teollisuusaikaan

Kiistely siitä, loppuuko työ vai ei, ilmaisee kohta vain osapuolten jämähtäneisyyttä.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Olemme murtautumassa aiempaan nähden hyvin toisenlaiseen taloudellisen toimeliaisuuden aikakauteen. Teollisuus on jäämässä poikkeukselliseksi kehitysjaksoksi ihmisen taloudellisen aktiviteetin päähyrränä. Sitä ennen elantonsa hankkijat kertoivat tekemisistään ilman työ-sanaa. Keräiltiin, metsästettiin, kalastettiin ja viljeltiin tarpeeseen.

Tulevaisuudessa suuntaudutaan mieltä kiehtoviin aktiviteetteihin mitä erilaisimpien alustojen, verkostojen ja ekosysteemien tehostamana. Tässä kehityksessä alati kasvaville niin aktiivisille kuin valitettavasti sivuun ohjautuneille joukoillekin vakinaiset työajat ja -paikat ovat jo nyt täysin mennyttä aikaa. Samaan seuraan on joutumassa työ työksi ymmärrettynä ja muusta elämästä eristettynä.

Tulevaisuudesta kiinnostuneet: heittäkää nyt murroksen rytinässä ”työlinssit” pois päästänne, kun arvioitte ihmisaktiviteetteja. Nuo linssit supistavat ajatusmaisemaanne, ja johtopäätökset ovat sen mukaisia. Nyt on mahdollisuus siirtyä aivan eri tasoille, joissa työ käsitteenä johtaa allikkoon. Kiistely siitä, loppuuko työ vai ei, ilmaisee kohta vain osapuolten jämähtäneisyyttä.

Havahtuminen tähän antaa ihmisen taloudellisen toimeliaisuuden tarkasteluun rajattomuutta monine mahdollisuuksineen. Epämääräisen yhtenäisesti mielletty työ ainoana pääkäsitteenä on myrkkyä, kun luodaan yhä enemmän aineetonta lisäarvoa.

Yrittäjyys on ollut kautta historian hieno asia, mutta myös jotain ihan uusiin ulottuvuuksiin vievää tahtotoimintaa on jalostettava. Keinoäly-ympäristö toisaalta antaa siihen mahdollisuudet, mutta se myös pakottaa meidät siihen. Muuten vastassa on umpisynkkä tulevaisuus.

Työ käsitteenä alkaa olla kuin jakoavain: juuri kun luulee saavansa vääntöotteen kohteesta, se nuljahtaa ikävästi ja jatko pyöristyvän mutterin kanssa lähinnä turhauttaa. Ilman rakenteiden murtamista emme pääse etenemään.

Jaakko Isohanni

taloustieteiden maisteri, eMBA

Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat