Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Geolämpövoimalaan liittyy maanjäristyksen riski

Lämpökaivos tarvitsee maanjäristysriskeille ympäristövaikutusten arvioinnin, huolellisen luvituksen ja perustaksi kattavat ennakkotutkimukset syväkallion geologiasta ja kohdealueen soveltuvuudesta.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Energiayhtiö ST1 Deep Heat rakentaa Espooseen kaukolämmön tuotantoon geolämpövoimalaa. Tuotanto perustuu syvän, noin 5–7 kilometrin, reiän kautta syötettävään veteen ja vedenkiertoon kuuman kallion kautta toiseen reikään, josta kuumentunut vesi pumpataan ylös. Koska kiteisten kivilajien kallion luontainen vedenläpäisevyys on suurissa syvyyksissä hyvin pieni, tarvitsee kallioon luoda virtausreittejä sitä rikkomalla. Tekniikka on huomattavasti järeämpää kuin liuskeöljyn ja -kaasun tuotannon vesisärötys.

Geotermisen voimalan suurimmat riskit liittyvät maanjäristyksiin. Maanjäristykset aiheutuvat kallion repeyttämisessä tapahtuvista rakojen ja ruhjeiden avautumisista ja liikkeistä. Näin syntyvät maanjäristykset ovat yleensä pieniä mikroseismisiä tapahtumia, mutta suuruudeltaan merkittäviäkin esiintyy.

Sveitsin Baselin voimalahanke valottaa riskejä. Baselin kaupungin alle porattiin 5 kilometrin syvyinen poranreikä, jossa aloitettiin paineistus. Maanjäristys keskeytti toiminnan. Geopower Basel -yhtiön vakuutusyhtiö korvasi rakennuskannalle aiheutuneita vahinkoja noin 5 miljoonalla eurolla.

Baselin kantoni asetti tutkijaryhmän selvittämään voimalan riskejä ja toimintamahdollisuuksia. Tutkijoiden mukaan maanjäristyksistä voi aiheutua vahinkoja rakennuksille yli 10 kilometrin etäisyydelle voimalasta. Keskimääräisiksi vahingoiksi voimalan kehitysvaiheessa arvioitiin noin 25 miljoonaa euroa ja vahingoiksi 30 vuoden toiminta-aikana laskettiin 4 miljoonaa euroa vuodessa. Projekti pysähtyi, koska materiaalisia riskejä ja sosiaalisia vaikutuksia ei voitu hyväksyä.

HS:n syyskuun Kuukausiliitteessä ST1:n edustaja esitti Baselia ja maanjäristysriskejä koskien: ”Ne pumppasivat reikään lähelle siirrosvyöhykettä satatuhatta kuutiota vettä, mikä oli ajattelematonta. Siellä ei seurattu maaperää riittävästi geofoneilla. Oltiin liian ahneita.”

Sitaatti on virheellinen: vettä pumpattiin 11 500 kuutiometriä, tutkijaryhmän mukaan paineistus ei kytkeytynyt aktiiviseen siirrosrakenteeseen ja tapahtumat voitiin mallintaa ilman sitä. Monitorointiverkosto oli kattava koostuen 7 maanalaisesta ja useista maanpinta-asemista.

Suomessa valvovat viranomaiset ja luvittavat tahot ovat nukkuneet ruususenunta. Lämpökaivos tarvitsee maanjäristysriskeille ympäristövaikutusten arvioinnin, huolellisen luvituksen ja kattavat ennakkotutkimukset syväkallion geologiasta ja kohdealueen soveltuvuudesta. Maanjäristysriskit kiinnostavat varmasti asukkaita, kiinteistöjen omistajia ja vakuutusyhtiöitä. Tiedotus ja selvitysten julkisuus ovat tärkeitä geolämpövoimalan hyväksyttävyydelle.

Pauli Saksa

geofyysikko, tekniikan tohtori

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat