Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Toimeentulotuki kuuluu kaikille ahdinkoon joutuneille

Eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen 18. joulukuuta 2015 antamassa päätöksessä todetaan, että toimeentulotuen saamisen edellytyksenä ei saa olla oleskelulupa tai oleskeluoikeus.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Helsingin sosiaalitoimiston edustaja väitti Helsingin Sanomien jutussa (Kotimaa 11.10.), että ilman oleskelulupaa jääneillä ulkomaalaisilla ei ”pääsääntöisesti” ole oikeutta toimeentulotukeen. Se ei pidä paikkaansa.

Eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen 18. joulukuuta 2015 antamassa päätöksessä todetaan, että toimeentulotuen saamisen edellytyksenä ei saa olla oleskelulupa tai oleskeluoikeus. Toimeentulotuki on viimesijainen turva, joka kuuluu kaikille ahdinkoon joutuneille, Suomessa oleskeleville ihmisille.

Päätös koski sosiaali- ja terveysministeriön oppaaseen sisältyviä virheellisiä tulkintaohjeita, joihin sosiaalitoimiston linjaukset mahdollisesti perustuvat. Ministeriön ja sosiaalitoimiston käsityksen mukaan riittää, että annetaan akuuttia tai kiireellistä tukea.

Sen kaltainen tuki on kuitenkin tarkoitettu vain satunnaisia tai lyhytaikaisia (korkeintaan muutaman päivän) ongelmatilanteita varten. Ilman oleskelulupaa jääneet, jotka valittavat luvan epäämisestä, pysyvät kuitenkin usein maassa vielä monta kuukautta.

On muitakin tilanteita, joissa varattomat ulkomaalaiset eivät voi lähteä maasta kovin pian. Heillä kaikilla on yhdenvertaisuuden nimissä oikeus toimeentulotukeen samalla tavalla kuin muillakin asiakkailla.

Tällaisissa tapauksissa eräät kunnat ovat myöntäneet pelkästään alennettua toimeentulotuen perusosaa (perusosa on kiinteä summa, yksin asuvalla noin 500 euroa kuukaudessa). Tällaista alentamisperustetta laissa ei ole. Käytäntö on siis lainvastainen.

Vaikuttaa siltä, että pyrkiessään säästämään rahaa nämä kunnat ovat samalla harjoittaneet syrjintää.

Paul Van Aerschot

sosiaalioikeuden dosentti, oikeustieteen tohtori

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat