Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Liikennekaari ei takaa invataksimatkan turvallisuutta

Uudistuksen toinen ongelma on hintasääntelystä luopuminen niiden taksiasiakkaiden kohdalla, jotka tarvitsevat kuljettajan apua.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Laura Eiro liikenne- ja viestintäministeriöstä toi esille kirjoituksessaan (HS Mielipide 6.10.) monia hyviä asioita liikennekaareen liittyen.

Vaille huomiota liikennekaaressa jäävät kuitenkin ne kuluttajaoikeudellisessa asemassa olevat, itse matkansa maksavat asiakkaat, jotka tarvitsevat kuljettajan suorittaman konkreettisen avun kotoa autolle. Nämä asiakkaat tarvitsevat tilavaa invataksivarusteltua ajoneuvoa, mutta kyse ei ole julkisen vallan korvaamista matkoista. Tällaisia asiakkaita on vaikeasti liikuntavammaisissa ihmisissä aina aktiivi-ikäisistä ikääntyneisiin vanhuksiin.

Liikennekaari ei turvaa matkustajaturvallista eikä kohtuuhintaista invataksimatkaa.

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi voi esityksen mukaan antaa ajoneuvon rakennetta ja varusteita koskevia määräyksiä taksiliikenteessä käytettävän esteettömän kaluston laatuvaatimuksista. Määräykset voivat koskea sekä kuljetustilan mitoitusta että matkustamiseen tarvittavia apuvälineitä ja niiden kiinnittämistä.

Käytännössä tämä tarkoittaa riittävän ison kokoluokan autoa, jossa on turvallisuusstandardit täyttävä pyörätuolinostin sekä kaksi pyörätuolipaikkaa tarvittavine turvakiinnityksineen. Kyse on matkustajan turvallisuuden ja hengen turvaamisesta matkan aikana, ei ylimääräisestä laatutekijästä.

Määräys tulisi antaa jo nyt niin, että se koskee yhdenvertaisesti kaikkia M-luokan ajoneuvoja riippumatta liikenneluvan laadusta, kun tarkoituksena on kuljettaa matkustajaa pyörätuolissa istuen.

Nykyisin määräys koskee vain ja ainoastaan takseja. Invataksityyppisiä kuljetuksia tultaneen ajamaan tulevaisuudessa yhä enemmän muilla luvilla, mikä lisää tarvetta matkustajaturvallisuuden yhdenmukaisuudelle.

Toinen ongelma liikennekaaressa on hintasääntelystä luopuminen niiden asiakkaiden kohdalla, jotka tarvitsevat kuljettajan apua.

Taksien noudattama taksa-asetus on sisältänyt vammaisten ja toimintarajoitteisten matkan suorittamiseen liittyvään apuun kiinteästi kuuluvia korvauksia. Korvaukset ovat mahdollistaneet kuluttajan oikeudellisen mahdollisuuden myös vaatia tällaista palvelua turvallisesti ja ammattitaitoisesti suoritettuna. Vaativimpia näistä palveluista ovat asiakkaan vetäminen pyörätuolilla portaissa joko käsivoimin tai CE-merkityn porraskiipijän avulla sekä asiakkaan kuljettaminen paareilla. Liikennekaaren myötä liikenteenharjoittaja voisi itse määritellä palvelun ja hinnan.

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi tulee heti velvoittaa antamaan määräys erilaisten avustamistilanteiden enimmäishinnoista sekä invataksin kalustovaatimuksista. Tätä ei tule tehdä vasta sitten, kun vammaisia ihmisiä on jätetty kadulle, on tapahtunut vakavia henkilövahinkoja tai kun hinnat ovat nousseet niin kohtuuttomiksi, että ne estävät liikuntavammaisten ihmisten matkustamisen.

Elina Akaan-Penttilä

lakimies, Invalidiliitto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat