Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

En ymmärrä Bob Dylanin lauluista yhtään mitään – laiska ääntäminen on puuroa korvilleni

Minua häiritsee amerikanenglannin nasaalisuus ja brittienglannin tökkivyys, kirjoittaa Veli Hyvärinen.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Kun Bob Dylan sai Nobelin kirjallisuuspalkinnon, varmaan syystä, pulpahti mieleeni taas vaivani: en ymmärrä hänen laulujensa sanoista yhtään mitään, paitsi paperille auki kirjoitettuina.

Olen yrittänyt puhua monien ihmisten kanssa ongelmastani: en ymmärrä tv-draamojen puhetta enkä varsinkaan laulujen sanoja. En saa selvää englannista, en ruotsista, usein en suomestakaan. Jopa toimittajaenglanniksi äännetyt uutiset jäävät käsittämättömiksi.

Juuri kukaan ei ole reagoinut esiin ottamaani ongelmaan. Ilmeistä näen, että olen tyhmä. Ymmärrän toki muun muassa Frank Sinatraa ja Hectoria.

Minua häiritsee amerikanenglannin nasaalisuus ja brittienglannin tökkivyys. Niille en mitään mahda. Ehkä selitys on liika vauhti ja se, että tavuja jää kuulematta, jos ne nyt sitten on äännettykään. Sivistynyttä puhetta ymmärrän kohtuullisen hyvin. Kumma kyllä, erotan melko hyvin ranskan, espanjan, italian ja venäjän sanat, vaikka en osaa noita kieliä.

Luen melko vaivatta ruotsia, englantia, saksaakin. Osaan keskustella noilla kielillä kahden kesken jotenkuten. Selviän auttavasti jopa venäläisten kanssa. Olen kirjoittanut tieteellisiä artikkeleita englanniksi, jopa Oxfordin yliopiston julkaisusarjaan. Mutta puhekieli tunkeutuu korviini kuin huono puuro.

On puhuja ja on kuulija. Saksan opettajani Kuopion lyseossa, Uuno Hiltunen, sanoi, että kielen kehityksessä näyttää vaikuttavan kaksi periaatetta: laiskuuden periaate ja riittävän selvyyden periaate. Laiskuus lienee nykyisin niskan päällä.

Sille, että ihmiset puhuvat epäselvästi, en mahda mitään, mutta voisiko tutkimus ottaa tutkittavakseen meikäläisen toistaitoisen kuulijan korvien välissä olevat rajat? Korvissani ei liene vikaa, sillä selviän mielestäni vaivatta esimerkiksi Igor Stravinskyn sävellysten kiemuraisista metkuista.

Ottakoon joku kieltentutkija selvitettäväkseen, miksi monet meistä eivät aina ymmärrä puhetta. Mitä korviemme välistä puuttuu? Ja voisiko esimerkiksi teatteriopetuksessa ottaa huomioon, etteivät kaikki niin vain ymmärrä muka-luontevaa, epäselvää puhekieltä, joka nyt tuntuu olevan muodissa?

Mitä on tapahtunut puhekielelle? Saan hyvin selvän vanhoista Suomi-filmeistä, joissa suomea huonosti ääntävä näyttelijätär kysyy: ”Öletkö hylly?”

Veli Hyvärinen

eläkeläinen, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat