Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Terrafamen malmio on aivan liian köyhä

Laskelmiemme mukaan tuotantokustannukset ovat Terrafamessa jopa kolminkertaiset kaivoksen tuottoon nähden.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Matti Hietanen ja Janne Känkänen vertasivat Vieraskynä-kirjoituksessaan (HS 30.9.) Terrafamen toimintaa hauskasti mehumaijaan. Bioliuotuskasoissa on nyt melkein 18 miljoonaa tonnia tuoretta malmia. Ensi vuonna on mehustuksen aika.

Vuoden loppuun mennessä kaivoksen bioliuotukseen lienee ladattu noin 20 miljoonaa tonnia malmikiveä. Rahaa tähän on käytetty silloin viime vuoden syyskuusta lähtien valtion verovaroista yli 390 miljoonaa euroa. Yhtiö tavoittelee ensi vuonna vielä 100–200 miljoonan euron lisärahoitusta.

Mehumaija on ladattu. Sadonkorjuussa päästään liuottamaan 20 miljoonan malmitonnin sisältämää 48 000 tonnia nikkeliä. Tästä Terrafame tavoittelee saavansa talteen noin 33 000 tonnia. Sinkkiä tulee tätä enemmän. Viimeiset metallit lirutellaan neljän (tai viiden) vuoden liuotusurakan jälkeen.

Metallimäärän arvo on Terrafamelle nykyisillä maailmanmarkkinahinnoilla korkeintaan 280 miljoona euroa. Kaivos tuottaa puolituotteita. Tähän päästään, jos kaikki menee yhtiön omien suunnitelmien ja tavoitteiden mukaan.

Huomaamme epäsuhdan tuotantokustannusten ja tuotteista saatavan hinnan välillä. Meidän laskelmiemme mukaan tuotantokustannukset ovat Terrafamessa jopa kolminkertaiset kaivoksen tuottoon nähden. Rahaa tullaan tarvitsemaan jatkossakin.

Vaikka verovaroin toteutetusta Terrafamen ylösajosta on ohjattu varoja entiselle yrittäjälle Talvivaaran Kaivososakeyhtiö Oyj:lle ja ilmeisesti monialajätti Nyrstarille, lienee suurin osa kuluista käytetty varsinaiseen kaivostoimintaan.

Tässä on Terrafamen ongelma. Malmio on aivan liian köyhä. Kaivoksen kannattava toiminta edellyttäisi nykyistä lähes kolme kertaa korkeampaa sekä nikkelin että sinkin hintatasoa.

Siinäkin tapauksessa toimittaisiin ympäristön kustannuksella, sillä jättimäisten malminsiirtojen, ongelmallisen sivukiven ja valtavien kemikaalimäärien ympäristövaikutusten minimoimiseen eivät riitä mitkään järjelliset varat.

Antti Lankinen

Sotkamon luonto ry

Mauno Vilminko

vuori-insinööri, Sotkamo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat