Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Keikkatyöt voivat viedä työttömän ahdinkoon

Työttömyyden ja keikkatöiden yhdistäminen on lähes mahdotonta. Työttömyyspäivärahakaavaketta ei voi palauttaa ennen kuin keikkatöiden palkkakuitit näkyvät pankin tietojärjestelmässä, kirjoittaa nimimerkki Ilmeisesti entinen keikkatyöläinen.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Olen hallituksen kanssa samoilla linjoilla siitä, että ihmisten tulisi ottaa vastaan kaikkea saatavissa olevaa työtä. Koska en ole työtä vieroksuva, yritän kynsin ja hampain pysyä kiinni työelämässä. Tämän takia olen aktiivisesti etsinyt kaikkea tekemätöntä työtä, josta maksetaan palkkaa. Kansanedustaja Susanna Kosken (kok) suosittamaan rankametsään en voi lähteä niin kauan kuin kukaan ei suostu maksamaan siitä korvausta.

Hämmästyksekseni työttömyyden ja keikkatöiden yhdistäminen on kuitenkin lähes mahdotonta. Työttömyyspäivärahakaavaketta ei voi nimittäin palauttaa ennen kuin keikkatöiden palkkakuitit näkyvät pankin tietojärjestelmässä. Ammattiliitto vaatii sovitellun päivärahan kohdalla lisäksi vielä viikon käsittelyajan, vaikka elämme tietoyhteiskunnassa, jossa kaikki tieto vaihtaa hetkessä omistajaa.

Kun heitin keikan 16. elokuuta ja toisen 24. elokuuta, sain näistä palkan vasta 14. syyskuuta. Palkanmaksaja oli Helsingin kaupunki, mutta sen palkka-ajoja ei voi kuulemma millään jouduttaa. Lähetin työttömyysturva-anomuksen sähköisesti ammattiliittooni 14. syyskuuta. Sovitellun päivärahan sain tililleni 19. syyskuuta. Tavallisen päivärahan olisin saanut 3. syyskuuta. Vuokranmaksupäivä on 4. syyskuuta. Ja yleensä ihmisillä on myös muita laskuja, toki myös minulla. Luojan kiitos minulla ei kuitenkaan ole velkoja.

Koska minulla ei ole säästöjä parin vuosikymmenen yksinhuoltajuuden ja pätkätöiden seurauksena, jouduin lainaamaan rahaa sukulaisiltani, joka tietenkin on noloa.

Nyt kun ollaan tekemässä työttömyysturvauudistusta ja patistetaan ihmisiä keikkatöihin, tähän vatulointiin tulisi saada kiireesti muutos. Tietojeni mukaan niin sanottu Loimaan kassa on ainoa, joka kokeilee reaaliajassa tapahtuvaa sovitellun päivärahan maksua. Pitäisikö meidän kaikkien, jotka yritämme pysyä työelämässä kiinni keikkatöillä, liittyä tähän yksityiseen työttömyyskassaan?

Miksi tätä viivettä ammattiliittojen edustajatkaan eivät ole tuoneet esiin? Vai eivätkö hyväpalkkaiset liittojen toimitsijat ja edunvalvojat ole tietoisia siitä, että päivärahanmaksu viivästyy viikoilla, jos työtön tekee keikkatöitä? 1990-luvulla järjestelmä oli huomattavasti helpompi. Silloin tarvitsi vain ilmoittaa työttömyyskorvausanomuksessa ne päivät, jolloin teki keikan. Päivärahaa ei sitten vain maksettu työssäolopäiviltä. Välillä tuntuu pelottavalta ajatella, miten kauaksi päättäjät ovat ajautuneet tavallisen ihmisen arjesta.

Ilmeisesti entinen keikkatyöläinen

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat