Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hankintalain soveltamisalaan on tehtävä tärkeä rajaus

Kannatamme palveluntuottajien kilpailua, mutta kilpailuttaminen ei sitä edistä. Lisäksi kilpailutus kohdistuu palvelun yksikköhintoihin eikä hyvinvointivaikutuksiin. Ihmisten tarpeet on sysätty syrjään.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Pääkirjoituksessa (HS 11.10.) käsiteltiin eduskunnan käsittelyssä olevaa hankintalakia. Se koskee noin 35 miljardin euron julkisia hankintoja vuosittain. Toisessa pääkirjoituksessa (HS 13.10.) puitiin valmisteilla olevaa valinnanvapauslainsäädäntöä. Nämä molemmat lait liittyvät vammaisten henkilöiden palveluiden järjestämiseen. Ongelmana on, että hankintalaki tulee voimaan heti ja valinnanvapauslainsäädäntö aikaisintaan vuoden 2019 alusta.

Eduskunta on hankintalain osalta vaikean valinnan edessä. Korostaako markkinoiden ja kilpailutuksen ensisijaisuutta vai vammaisten ihmisten hyvinvointia? Ristiriita on kuitenkin näennäinen. 1800-luvun mallisen huutokauppakilpailuttamisen sijaan markkinat ja kilpailu kehittyisivät varmimmin, jos vammaisella henkilöllä olisi itsellään päätösvalta elämänsä tärkeissä valinnoissa. Silloin tuotettaisiin sitä, mikä on tarpeen ja mistä oikeasti on apua arkielämän kannalta välttämättömissä palveluissa.

Vammaisia ihmisiä on väestöstämme hyvin rajattu määrä. Jokapäiväisten palveluiden piirissä on tällä hetkellä noin 15 000 ihmistä, joista noin 10 000 on kehitysvammaisia ja autismin kirjoon kuuluvia sekä noin 5 000 vaikeasti vammaisia. Vuosittain uusia ihmisiä tulee palveluiden piiriin hyvin rajallinen määrä. Arvioimme, että kunnat ovat tehneet vammaispalvelujen kilpailutuksia noin 100–200 miljoonan euron osalta vuosittain.

Kannatamme palveluntuottajien kilpailua, mutta kilpailuttaminen ei sitä edistä. Lisäksi kilpailutus kohdistuu palvelun yksikköhintoihin eikä hyvinvointivaikutuksiin. Ihmisten tarpeet on sysätty syrjään.

Esitämme, että hallituksen esitykseen laiksi julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista yhdeksänteen pykälään lisätään 16. kohdaksi soveltamisalueen seuraava rajaus: ”sellaisten vammaispalveluiden hankintaan, joissa on kyse vammaisten henkilöiden välttämättömän huolenpidon ja tuen tarpeista ja tarpeisiin liittyvistä palveluista asumisessa ja jokapäiväisen elämän toiminnoissa pitkäaikaisesti osa- tai ympärivuorokautisesti.”

Jokapäiväisen elämän toimintojen tuki tarkoittaa tässä vammaisen ihmisen tarvitsemaa henkilökohtaista fyysistä apua ja/tai kognitiivista ja/tai emotionaalista apua ja tukea.

Pitkäaikaisuus tarkoittaa useimmiten koko elämänkaaren mittaisuutta.

Kuntien erityiseksi järjestämisvelvollisuudeksi säädetyt ja vammaispalveluiden aineellisen lainsäädännön perusteella toteutettavat palvelut toteuttavat perustuslain 19. pykälän 1. momentin julkiselle vallalle säädettyä sosiaalista perusoikeutta ja kansalaisten välttämätöntä huolenpitoa.

Kyseiseen hankintalakiin on tehty hallituksen toimesta viisitoista muuta soveltamisalueen rajausta. On hallituspuolueista ja niiden johtohenkilöistä kiinni, että tärkeä rajaus tehdään myös vammaisten ihmisten välttämättömiin palveluhankintoihin.

Lisbeth Hemgård, Förbundet de utvecklingsstördas väl

Ritva Ulander, Autismisäätiö

Tomi Kaasinen, Suomen CP-liitto

Markku Virkamäki, Kehitysvammaisten palvelusäätiö

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat