Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uusi hankintalaki heikentäisi Suomen kilpailukykyä

EU:n jäsenmaiden vertailussa Suomi on Puolan ohella ainut maa, jossa ollaan asettamassa direktiiviä tiukempia rajoituksia sidosyksiköiden liiketoiminnalle.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Hankintalain muutos on parhaillaan eduskunnan käsittelyssä. Valtion ja kuntien omistamien yhtiöiden toimintaan esitetään huomattavasti tiukempia rajoituksia kuin EU-direktiivi edellyttää.

Kyse on siitä, kuinka paljon julkiset yhtiöt saavat myydä palveluitaan kilpailluille markkinoille. EU:n hankintadirektiivissä raja on 20 prosenttia yrityksen liikevaihdosta, uudessa lakiesityksessä se on vain viisi prosenttia tai 500 000 euroa. Käytännössä julkiset yhtiöt voisivat siis myydä palveluita lähinnä omistajilleen.

EU:n jäsenmaiden vertailussa Suomi on Puolan ohella ainut maa, jossa ollaan asettamassa direktiiviä tiukempia rajoituksia näiden niin sanottujen sidosyksiköiden liiketoiminnalle.

Esitetyn sääntelyn tullessa voimaan suomalaiset sidosyksiköt eli in-house -yhtiöt olisivat epäedullisessa kilpailuasetelmassa EU:n sisämarkkinoilla verrattuna muihin EU-alueen vastaaviin yhtiöihin. Suomi ei olisi yhdenvertainen muiden jäsenmaiden kanssa.

Suomen nykyisessä taloudellisessa tilanteessa EU:n tarjoamat rahoitusmahdollisuudet ovat yksi keino tutkimuksen ja kehityksen rahoitusvajeen kattamiseksi.

Hankintalakiesityksen toteutuessa vaarana on, että esimerkiksi tutkimusinfrastruktuurien palvelutarjonta sijoittuu jatkossa muualle Eurooppaan. Näin voi käydä, jos suomalainen sidosyksikkö ei tiukempien myyntirajoitusten vuoksi saa tarjota palveluita suomalaisille tai eurooppalaisille tutkimus- ja koulutuskentän toimijoille, joihin se ei ole sidosyksikkösuhteessa. Sijoitettujen tutkimusrahojen hyödyt Suomelle jäisivät tällöin saamatta.

Sidosyksiköiden resursseja voidaan hyödyntää myös suomalaisen teollisuuden uusien tuotteiden ja palveluiden kehittämisessä. Hankintalakiesitys ei kuitenkaan kannusta veronmaksajien jo kertaalleen kustantamien resurssien hyödyntämiseen uudelleen esimerkiksi valtion tutkimuslaitosten ja korkeakoulututkimuksen ulkopuolella. Suomen ei kannata lainsäädännöllä rajoittaa uutta liiketoimintapotentiaalia, saati luontaista synergiaa julkisen tutkimuskentän ja innovatiivisten yritysten välillä.

Nykymuodossaan hallituksen hankintalakiesitys ei tue pääministeri Juha Sipilän hallituksen kärkihankkeita (”Vahvistetaan korkeakoulujen ja elinkeinoelämän yhteistyötä innovaatioiden kaupallistamiseksi” ja ”Rakennetaan digitaalisen liiketoiminnan kasvuympäristö”).

Hankintalain tulee olla hallitusohjelman linjan mukainen. Sidosyksiköille esitetystä viiden prosentin ja 500 000 euron ”ulosmyynnin” enimmäismäärästä tulee luopua, ja laissa on otettava huomioon EU:n hankintadirektiivissä määritellyn horisontaalisen yhteistyön lisäksi myös muu yleisen edun mukainen toiminta. Tästä pitää tarvittaessa säätää erikseen.

Kimmo Koski

toimitusjohtaja

CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat