Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pula kohtuu­hintaisista asunnoista lisää köyhyyttä

Ihmisen perustarve ei saa olla keinottelun ja ahneuden kohteena.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Valtakunnallinen asunnottomien päivä nostaa jälleen keskusteluun ihmisarvoisen elämän perustan, oikeuden omaan kotiin.

Asumisen kustannukset ovat pääkaupunkiseudulla melkein 60 prosenttia kokonaistuloista. Pitkään jatkuva asunnottomuus on vakava haaste elämänhallinnalle ja se lisää köyhyysriskiä.

Vuokrien arvioidaan nousevan tulevina vuosina reippaasti yli kolme prosenttia. Tänä vuonna Ara-asuntojen vuokrat kallistuivat Espoon–Kauniaisten alueella yli neljä prosenttia.

Vuodesta toiseen asiaa päivitellään ja epäkohdat tiedostetaan, mutta tahto asunnottomuuden ratkaisemiseksi puuttuu. Kun tutustuu esimerkiksi rakentajien – asuntosijoitusyhtiö Saton ja VVO:n – toimintaan, jokin tässä järjestelmässä ontuu pahemman kerran. Asuntopolitiikka on hampaatonta.

Erään rakennusyhtiön tavoitteissa kerrottiin, että tuotannon kasvattaminen ja rakennuskelpoisten tonttien aktiivinen hankinta ovat yhtiön strategisia linjauksia. Omaperusteinen tuotanto tarkoittaa kovan rahan tuotantoa, jossa kohteet myydään sijoittajille. Paljonko tällaisen omaperusteisen tuotannon määrä on Suomessa?

Saton asuntotuotannon liikevoitto vuonna 2014 oli 312,3 miljoonaa euroa. Voitto oli 40 prosenttia liikevaihdosta. VVO:n voitto oli 25 prosenttia liikevaihdosta, ja tähän päälle muhkeat osingot ammattiyhdistysliikkeelle. Ay-järjestöt ovat yleishyödyllisiä yhdistyksiä, jotka eivät maksa veroa osingoistaan.

Nokian viimeisenä suuruuden vuotena 2007 sen voitto ennen veroja oli 16 prosenttia liikevaihdosta.

Hyvinvointiyhteiskunnan on turvattava kaikille ihmisille kohtuuhintainen asunto, joka on perusta ihmisarvoiseen elämään. Ihmisen perustarve ei saa olla keinottelun ja ahneuden kohteena.

Alpi Ripatti

Vantaa

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat