Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Käypä hoito -suosituksen mukaan kosteusvauriot tulee korjata

Rakennusten kosteusvaurio on yksi hengitystieoireiden ja astman riskitekijä.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Tuoreen Käypä hoito -suosituksen ensimmäinen lause kuuluu: ”Kosteusvauriot tulee pyrkiä korjaamaan ja niiden synty ehkäisemään, koska siten voidaan vähentää hengitystieoireilua ja ylläpitää rakennuksen kuntoa.”

Toisin kuin anestesiologian erikoislääkäri Sari Sahanne (HS Mielipide 3.10.) esitti, käypä hoito -työryhmä ottaa vahvasti kantaa kosteusvauriorakennusten korjaamisen ja kunnollisen rakentamisen puolesta. Suositus on luettavissa osoitteessa www.kaypahoito.fi.

Suosituksen mukaan kosteusvauriorakennukset ovat tärkeä ympäristöterveydellinen ongelma Suomessa. Rakennusten kosteusvaurio on yksi hengitystieoireiden ja astman riskitekijä. Heikompaa tutkimusnäyttöä on siitä, että kosteusvauriot voisivat liittyä muihinkin oireisiin kuten väsymykseen ja päänsärkyyn.

Koska kosteus- ja homevauriot harvoin esiintyvät ainoana sisäilmaongelmana rakennuksissa, eikä niille spesifejä oireita tai sairauksia ole, ei mielestämme ole perusteita kutsua tällaisia oireita harhaanjohtavasti ”hometalosairaudeksi”.

Sisäilman terveysvaikutukset tunnetaan pääosin varsin hyvin. Sisäilmaan liittyy kuitenkin nykytiedolla selittämätöntä pitkäaikaista ja vaikeaa oireilua, josta tarvitaan lisää tutkimusta ennen kuin siitä on mahdollista antaa tutkimustietoon perustuvia täsmällisiä hoitosuosituksia.

Pitkäaikaisen oireilun yksi syy voi olla ympäristöherkkyys, joka ei selity ympäristötekijöillä, kuten mikrobeilla. Aihetta on myös käsitelty lyhyesti käypä hoito -suosituksessa.

Käypä hoito -suositus on tehty lääkäreille. Sen ydinviestejä ovat muun muassa seuraavat ohjeet: Kuuntele potilastasi ja tutki hänet huolellisesti. Hoida toteamasi oireet ja sairaudet hoitosuositusten mukaisesti riippumatta siitä, onko taustalla epäily kosteus- ja homevauriosta vai ei. Jos epäily kosteus- ja homevauriosta tai muusta sisäilmaongelmasta herää, suosittele asianmukaisten rakennusteknisten tutkimusten teettämistä.

Toivomme käypä hoito -suosituksen auttavan kosteus- ja homevaurioista oireilevien potilaiden hyvää ja yhdenvertaista hoitoa maassamme. Ainakin potilas voi vaatia noiden ydinviestiemme mukaista toimintaa.

Jorma Komulainen

lääketieteen tohtori, dosentti, käypä hoito -suositusten päätoimittaja

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat