Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tupakointivapautta ei tulisi puolustella

Sampo Terhon puheet tupakoitsijoiden vapaudesta ovat naiiveja. Olisiko kyse siitä, että perussuomalaisten kannattajissa on huomattava määrä tupakoitsijoita?

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Mentolisavukkeet kielletään EU:n vuoden 2014 tupakkatuotedirektiivissä. Kieltoa edelsi monivuotinen lobbaus, johon tupakkateollisuus panosti valtavasti työtä ja rahaa. Direktiivi hyväksyttiin EU:n parlamentissa äänin 514 puolesta, 66 vastaan, 58 tyhjää.

Yksi vastaan äänestäneistä oli Sampo Terho, perussuomalaisten eduskuntaryhmän nykyinen puheenjohtaja. Terho perusteli äänestyskäyttäytymistään blogikirjoituksessaan näin: ”Minun visiooni EU:n tulevaisuudesta ei kuulu se, että unioni nyhtää täysi-ikäisiltä kansalaisilta tupakat pois suusta kuin välituntivalvoja koululaisilta.”

HS:n jutussa (Ulkomaat 12.10.) Terho toteaa: ”Voiton sai lähinnä EU ja EU:n sääntelyn paisuminen kaikille elämänaloille.”

Terho puolustaa sitkeästi täysi-ikäisten ihmisten oikeutta valita vapaasti oma elämäntapansa. Samaa jaloa periaatetta puolusti ja puolustaa myös tupakkateollisuus lobbauksessaan. Kysymys ei ollut vähääkään tupakkayhtiöiden myyntituloista: yhtiöt uhrasivat satoja miljoonia euroja pelkästään ylevien arvojen puolustamiseen.

Tosiasiassa kysymys oli savukkeiden kauppaamisesta lapsille ja nuorille. Mentoli kiellettiin, koska sen maku miellyttää lapsia ja koska se edesauttaa myrkyllisen savun hengittämistä. Aloittavan tupakoitsijan kurkku pyrkii torjumaan savua, ja mentolilla on anesteettisia vaikutuksia. Mentoli turruttaa kurkunpäätä, puuduttaa keuhkoja ja vähentää hengitysteiden ärsytystä. Lasten keuhkoputket ovat niin suppeat, että savun vetäminen syvälle vaatii lisäkeinoja.

Voiton saivat kansanterveys ja veronmaksajat. Terhon puheet tupakoitsijoiden vapaudesta ovat naiiveja, mutta ei kai hän aivan tosissaan ajattele näin. Kyse voisi olla hieman siitä, että perussuomalaisten kannattajissa on huomattava määrä tupakoitsijoita.

Erkki Aurejärvi

siviilioikeuden professori emeritus, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat