Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sodan lapsista tarvitaan tutkimusta

Syvempi tutkimustieto lapsiuhrien kohtaloista puuttuu.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Koululainen Sofia Hanttu puuttui mielipidesivulla (HS 10.10.) asiaan, jota me kymmeniä vuosia vanhemmat olemme harmitelleet. On erinomaisen ilahduttavaa huomata, että näin nuorella ihmisellä on kauaskantoinen ajattelutapa: historiasta voimme oppia. Samaan suuntaan kirjoitti sotalapsi Pertti Kaven (HS Mielipide 8.10.). Hän kertoi selkeitä epäonnisia esimerkkejä, joita ei pitäisi toistaa.

Me kaikki näemme televisiossa ja luemme lehdistä kammottavia kuvauksia lapsista sodan uhreina: lapsisotilaina, muutoin hyväksikäytettyinä, pommien alta pakenevina ja vanhempansa menettäneinä. YK järjestöineen ja kehitysyhteistyö ovat lähinnä ensiapua.

Syvempi tutkimustieto lapsiuhrien kohtaloista todellakin puuttuu. Sodat ja muut konfliktit me tunnemme historiankirjoituksessa suurmiesten ja vallan näkökulmasta. Pienen ihmisen kohtalo jää sinänsä ansiokkaiden romaanien kertomaksi. Näin on esimerkiksi Sirpa Kähkösen kirjoissa. On myös merkittävää tieteellistä kertomusta lasten sota-ajan kohtelusta (esimerkiksi Sari Näre ja Jenni Kirves). Mikään näistä ei ole näkyvästi esillä ja antamassa oppia tulevaan.

Pääkaupunkiseudun sotaorpojen piirissä on aloitettu tutkimushanke, jonka tarkoituksena on kyselytutkimuksella avata autenttisesti sodasta kärsineiden lasten kokemusmaailmaa. Tarkoituksena on porautua niin taloudellisiin kuin psyykkisiinkin tuntemuksiin ja kokemuksiin. Tutkimuksen tarkoituksena on olla pohjana laajemmalle akateemisellekin tutkimukselle sekä olla ehkä avaimena pakolaislasten inhimilliselle kohtelulle.

Vinkkejä saattaisi löytyä myös viranomaistoiminnalle ja lainsäädännölle. Tosiasiahan on, että pakolaislasten kohtelu vaikuttaa koko maan henkiseen ja taloudelliseen ilmapiiriin. Kuten Pertti Kaven totesi: virheistä voi myös oppia. Tehtävänämme on kasvattaa tasa-arvoinen ja tasapainoinen nuorempi sukupolvi.

Pirkko Metsäranta

oikeustieteen kandidaatti

sotaorpo, Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat