Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sauvojen lyhentämispäätös oli hätiköity

Miksi maastohiihdon kehitys halutaan estää keinotekoisilla rajoituksilla?

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Lokakuun vaihteessa tuli tieto päätöksestä, että kaikissa Kansainvälisen hiihtoliiton (FIS) alaisissa kilpailuissa suksisauva saa olla maksimissaan 83 prosenttia hiihtäjän omasta pituudesta. Tällä on tarkoitus estää se, ettei nopea tasatyöntöhiihto syrjäyttäisi perinteistä vuorohiihtoa.

Mielestäni päätös merkitsee paluuta Eero Mäntyrannan aikaan (joka sinänsä oli hieno).

Halutaanko muutosta todella? Uskonpa, että ei. Koska pidemmän sauvan tasatyöntöön tuoma lisävauhti ei lisää tapaturma- tai vammautumisriskiä, miksi estää maastohiihdon kehitys keinotekoisilla rajoituksilla? Käsittääkseni hiihdon ammattilaiset eli kilpahiihtäjät eivät osallistuneet päätöksentekoon.

Oma käsitykseni on, että ilman pitovoiteita tapahtuva ”tasuri” jatkuu edelleen ainakin kaikissa Ski Classics -hiihdoissa ja maailman cupin helpoimmilla radoilla. Kuten Sami Jauhojärvi ja Matti Heikkinen ovat oikeaoppisesti kommentoineet, suurin osa kisaladuista on niin jyrkkäpiirteisiä, ettei tasuri ole nopein tapa edetä.

Ketkä sitten voittavat ja ketkä häviävät? Ilman muuta suurimpia häviäjiä ovat Ski Classics -hiihtäjät. He ovat jo muutaman vuoden hiihtäneet pumpputyylillä ilman pitoja vuosi vuodelta pidentyneillä sauvoilla. Nyt heiltä otetaan 5–10 prosenttia voimantuotosta pois.

Naisten hiihtoon ja kuntoiluun muutoksella ei onneksi ole suurta merkitystä.

Koko Suomen hiihtomaajoukkue muutamaa sprinttihiihtäjää lukuun ottamatta hyötyvät. Jauhojärvi, Heikkinen ja Iivo Niskanen ovat aina olleet maailman parhaita vuorotahtihiihtäjiä. Jauhojärven pelkillä ojentajilla ja alavatsan lihaksilla tapahtuva tasuri pääsee taas oikeuksiinsa.

Todennäköisesti suurin hyötyjä on Norjan Petter Northug. Hänellä on ilmiömäinen kyky tasatyönnön rytminvaihdoksiin ja työntöfrekvenssin lisäykseen. Ei hän ennenkään ole tarvinnut siihen pitkiä sauvoja.

Mielenkiintoista on seurata myös jo kerran uransa lopettanutta Tšekin Lucas Baueria. Hän on aina ollut yksi maailman parhaista vuorotahtihiihtäjistä. Hyötyjiä voivat olla myös sprinttien ylämäissä ”sukset jalassa juoksijat”. Kielletäänkö se seuraavaksi?

Suhtaudun itse asiaan ehkä hieman henkilökohtaisen tunteikkaasti, mutta taidan olla uudistuksen suurin yksittäinen häviäjä. Ilman pitovoiteita tapahtuvan pumppuhiihdon kehittäjänä olen alkuperäinen syyllinen.

Ennen käsissä olivat heinäseipäät (niin oli muuten Aappo Luomajoella jo yli sata vuotta sitten), nyt tulitikut. Sen tämä 30 senttimetrin lyhennys tekee.

Pekka Virtakoivu

Finlandia-hiihdon ikineuvos

Lohja

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat