Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Auktoriteettiasemassa oleva ei saisi menettää malttiaan – mistä opettajaraivo johtuu?

Sosiaalityöntekijänä tiedän, että asiakkaat voivat olla provosoivia, mutta mikään ei oikeuta ammatti- ja valta-asemassa olevaa henkilöä huutamaan asiakkaana olevalle ihmiselle, kirjoittaa Elina Pekkarinen.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Hanna Mahlamäki kysyi kirjoituksessaan (HS 16.10.) syitä ”kamalalle teiniraivolle”. Hän viittasi sosiaalisessa mediassa leviävään videoon raivoavasta opettajasta. Mahlamäki hakee tapaukseen selitystä pulpeteissaan istuvista nuorista ja heidän aivojensa ”keskeneräisyydestä”. Opettajan raivoon hän ei ottanut kantaa.

Todettakoon, ettei nuorten ongelmakäyttäytymistä voi selittää vain aivotutkimuksella. Taustalla vaikuttavat useat samanaikaiset tekijät: yksilöllisten syiden lisäksi tulee tarkastella tilannetekijöitä, opittuja malleja, sosiaalisia suhteita, rakenteita ja yhteiskunnallista asemaa, vain muutamia mekanismeja mainitakseni.

Tutkimuksissa nuoret kokevat toistuvasti, ettei heitä kuunnella, eivätkä he voi vaikuttaa merkittäviin asioihin. Mahlamäen suosima biologinen selitysmalli estää nuoria saavuttamasta täysivaltaista yhteiskunnallista asemaa.

Vaan mistä johtuu kamala opettajaraivo? Opettajienkin kohdalla tulee tutkia useita tekijöitä. Mikä tilanteesta tekee kuormittavan? Miten opettajat ratkaisevat haastavia tilanteita? Onko heillä käytössään opetukseen tarvittavat resurssit? Onko heillä riittävästi vapaa-aikaa ja työnohjausta? Voivatko etenkään määräaikaiset opettajat vetäytyä sairauslomalle, kuten nimimerkki Toinen opettaja (HS Mielipide 16.10.) kertoi tekevänsä?

Yleisesti ottaen on kysyttävä, millainen opettajien ammatillinen ja yhteiskunnallinen asema on.

Sosiaalityöntekijänä tiedän, että asiakkaat voivat olla provosoivia, mutta mikään ei oikeuta ammatti- ja valta-asemassa olevaa henkilöä huutamaan asiakkaana olevalle ihmiselle. Se on hyödytöntä, nöyryyttävää ja johtaa uhkatilanteisiin.

Aitoon yhteistyöhön päästään kunnioitukseen ja luottamukseen perustuvalla suhteella. Sen rakentamiseen tarvitaan riittäviä resursseja ja tukevat rakenteet – myös kouluissa. Pahoin pelkään, että koulutussäästöt tulevat vaikeuttamaan opettajien asemaa entisestään. Tilanteesta kärsivät etenkin pulpeteissaan istuvat nuoret.

Elina Pekkarinen

valtiotieteiden tohtori, nuorisotutkija

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat