Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Budjettivallan voisi siirtää kansalle

Kansan päättämä budjetti olisi sitova, kirjoittaa Aale Roos.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Anna-Stiina Nykänen toivoi kolumnissaan (HS Sunnuntai 16.10.) pääsevänsä päättämään valtion rahan käytöstä. Olen itse miettinyt, että se voisi olla hyvä tapa uudistaa demokratiaa. Mielestäni kansanäänestykset vaikeista asioista ovat huono ratkaisu. Niissä poliitikot kiertävät vastuuta ja menevät ikään kuin kansan taakse piiloon.

Raha sen sijaan on helpompi asia. Valtaosa äänestäjistä osaa hoitaa omat raha-asiansa, ja siksi budjettivallan voisi siirtää kansalle. Koska budjetista päätetään vuosittain, kansalaiset pitäisi jakaa satunnaisesti esimerkiksi kymmeneen ryhmään, ja jokainen ryhmä päättäisi kymmenen vuoden välein valtion ja kuntien budjetin päälinjoista. Kansan päättämä budjetti olisi sitova. Poliittisten päättäjien tulisi toimia sen puitteissa. Budjetin tahallisen ylityksen pitäisi olla vakava rikos. Tämä pakottaisi päättäjät suunnittelemaan toimintansa huolellisesti. Yllättävissä tilanteissa voitaisiin järjestää ylimääräisiä äänestyksiä lisäbudjetista.

Tämä olisi merkittävä vallan siirto kansalle. Poliitikkojen olisi pakko toimia annetuissa puitteissa, ja se saattaisi tosiaan muuttaa asioita Nykäsen toivomaan suuntaan. Käytännössä ministerit joutuisivat anomaan kansalaisilta rahaa omille toimialoilleen.

Äänestäminen tapahtuisi tietokoneella. Valtion tai kunnan tekemään alustavaan budjettiehdotukseen äänestäjä voi tehdä muutoksia. Äänestäjä voi esimerkiksi muuttaa verotusta ja kohdistaa sitten muutoksen vaikutukset haluamiinsa kohteisiin. Vaihtoehtoisesti äänestäjä voi lisätä jonkin osa-alueen rahoitusta ja ratkaista sitten, miten se rahoitetaan. Äänestäjä saa toki hyväksyä hallituksen ehdotuksen sellaisenaan.

Äänioikeutettuja olisi kerralla 440 000, joista ehkä 300 000 äänestäisi. Äänestyksen voisi toteuttaa verkossa. Jos se epäilyttää, valvottujen äänestyskoneiden järjestäminen ei olisi kohtuutonta. Äänestys olisi melko suuri muttei mahdoton operaatio, jos äänestysaikaa olisi esimerkiksi kaksi viikkoa.

Aale Roos

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat