Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yritykset kärsivät vienninedistämisen palveluiden hajanaisuudesta

Miten Finpron ­ulkomaan konsulttipalvelujen jättämä aukko korvataan ja ­miten Team Finland -verkosto trimmataan huippuvireeseen?

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Taloussivuilla (HS 15.10.) kirjoitettiin Finprosta ja vienninedistämisestä otsikolla ”Maailman ykkösestä pohjalle”. Nyansseista voidaan kiistellä, mutta suuri kuva suomalaisten kansainvälistymispalvelujen tsunamista oli oikea.

Fokuksen pitää nyt olla tulevaisuudessa. Miten Finpron ulkomaan konsulttipalvelujen jättämä aukko korvataan ja miten Team Finland -verkosto trimmataan huippuvireeseen?

Peruskysymys on, minkä tyyppisille yrityksille julkisia kansainvälistymispalveluja halutaan suunnata. Jos halutaan vastata jo nyt kansainvälistä liiketoimintaa pyörittävien yritysten tarpeisiin, Tekes, Finnvera ja muut olemassa olevat palvelut riittänevät. Jos taas halutaan yhä useamman kotimarkkinayrityksen kansainvälistyvän, tarvitaan vanhan Finpron kaltaista pragmaattista toimijaa. Hallituksen tavoite on ymmärtääkseni jälkimmäinen. Finpro on siis luotava uudelleen, uudessa muodossa ja toimintakonseptilla, joka läpäisee EU:n kilpailuneutraliteettikriteerit.

Vanhan Finpron ydin oli siinä, että se toimi siltana kotimaisten konsulttien ja ulkomailla toimivien suomalaiskonsulttien välillä. Finpro auttoi Suomessa ja ulkomailla. Yritykset maksoivat käyttämistään palveluista, eikä se ollut ongelma. Vanha Finpro oli keskittynyt kansainvälistymiseen ja osasi sen.

Internetissä on saatavilla valtava määrä ilmaista markkinatietoa. Siihen yritykset eivät siis tarvitse sisälukijaa. Sen sijaan ihmisvoimia, osaamista ja verkostoja tarvitaan yritykselle tärkeimmän tavoitteen saavuttamiseen: oikean kumppanin ja asiakkaan löytämiseen.

Uusi Finpro voidaan luoda, jos on poliittista halua. Rahoituksesta ei ole puutetta. Oleellista on, että yritykset löytäisivät eri momenteilla olevat kansainvälistysmistuet ja palvelut.

Team Finlandin toimintaa on jatkettava. Team Finlandiin on jo pitkään panostettu resursseja, työtunteja ja rahaa. Hyvää konseptia ei saa heittää pesuveden mukana. Team Finlandin perusidea on edelleen kirkas: koota suomalaisille kansainvälistymispalveluja tarjoavat organisaatiot saman sateenvarjon, kansainvälisen verkoston alle. Tämä on viisasta Suomen kokoisessa maassa.

Team Finland alkaa verkostona toimia nykyistä paremmin heti, kun päällekkäiset palvelutoiminnot on karsittu. Monen organisaation ei kannata tarjota lähes identtisiä palvelutuotteita näin pienessä maassa. Palveluiden valtaisa määrä on ollut omiaan sekoittamaan Team Finlandin kuvaa.

Team Finlandin verkostossa toimivien kansainvälistymisorganisaatioiden operatiivista toimintaa helpottaisi se, että näillä olisi yksi isännän ääni – yksi vastuullinen ministeriö.

Nyt osan Team Finlandin toiminnan hajaannuksesta voidaan katsoa johtuvan eri ministeriöiden epätahtisesta ohjauksesta. Ministeriöiden erilaiset näkemykset eivät saa olla esteenä kansainvälistymispalveluiden tehostamiselle.

Paula Aikio-Tallgren

yrittäjä, Tornio

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat