Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Markkinafundamentalismi johti Finpron muutoksiin

Finpro alkoi kehittyä liian hyväksi omassa tekemisessään, mikä herätti paheksuntaa yksityisten konsulttien joukossa.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Finpron rooli pk-yritysten kansainvälistymiskonsulttina alkoi muotoutua jo 1990-luvulla, kun oivallettiin, että pelkkä messutoiminta tai yksittäiset neuvot eivät riitä viennin edistämiseksi.

Avainkysymys oli silloin ja on yhä, millaiset ovat maailmalle pyrkivän yrityksen omat valmiudet ja kyky panostaa kansainvälistymiseen. Finpron palvelusalkkuun otettiin myös pk-yrityksen strategiakonsultointi, jolla tuettiin kansainvälistymisessä kokematonta yrittäjää.

Kansainvälisessä verkostossa toimistojen päällikköinä oli kokeneita suomalaisten yritysten entisiä vientiammattilaisia, jotka kielitaitoisina ja paikallisia olosuhteita tuntevina pystyivät auttamaan konkreettisesti kohdemaahan pyrkiviä suomalaisyrityksiä. Palveluja tuotteistettiin ja hyviä käytäntöjä levitettiin. Yritykset olivat pääsääntöisesti tyytyväisiä saamiinsa palveluihin.

Finpro aloitti yhteistyön markkinaehtoisesti toimivien kansainvälistymiskonsulttien kanssa. Niille tarjottiin kruununjalokiveä eli ulkomaanverkostoa omakustannushintaan. Jo ulkomailla olevien muiden konsulttien kanssa tehtiin yhteistyösopimuksia.

Finpro alkoi kehittyä liian hyväksi omassa tekemisessään, mikä herätti paheksuntaa yksityisten konsulttien joukossa. Toiminnasta valitettiin EU:hun. Päärahoittaja elinkeinoministeriö piti parhaimpana vaihtoehtona, että Finpro hankkiutuu eroon konsultointiliiketoiminnasta. Muutoksen toimeenpanon yhteydessä jouduttiin pohtimaan, missä kohtaa valtion jatkossa sataprosenttisesti rahoittaman Finpron neuvonta muuttuu markkinoilla kilpailluksi konsultoinniksi.

Pk-yritysten kansainvälistymiskonsultointi on vaativa laji eikä hyvää bisnestä kenellekään. Parhaimmillaankin Finpron asiakasrahoitusosuus oli 40 prosentin luokkaa. Konsultoinnin ulkoistus ei valitettavasti ole merkittävästi synnyttänyt alalle yksityistä liiketoimintaa.

Suomen kaltainen pieni ja avoin kansantalous toimii vain, kun sen yritykset voivat toimia kilpailukykyisesti kansainvälisillä markkinoilla ja tuoda Suomeen vientituloja, joita ilman emme voi ylläpitää hyvinvointiyhteiskuntaa. On tärkeää pohtia, mikä on valtion rooli tässä pk-yritysten kansainvälistymisessä.

Näen, että Team Finland on avain viennin kehittämiseen. Team Finlandista on rakennettava asiakaslähtöinen ja aktiivinen toimija.

Jorma Turunen

toimitusjohtaja, Teknologiateollisuus ry

Finpron toimitusjohtaja vuosina 2006–2010

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat